Monday, June 11, 2007

Alahai....

Sibuk benar seminggu nih sampei takde masa nak update blog. Ingatkan dah habeh shutdown, ada lah masa nak buat N3 baru. Ini sibuk ngan mende lain plak.

Dgn tidak semena-menanye, aku dilantik jadi orang kuat kantin. Kawan aku kat HR lah yang punya keje. Pergi masukkan nama aku dalam senarai panel. Last week sibuk interbiu kontraktor baru. Yg skang nih membosankan lauk nye. Memanjang lauk sama je hari-hari. Dah lah lauk mamak. Jadi bebudak kilang dah hilang sabar dan mintak HR tukar baru. Aku jadi mangsa sbb terjebak sama jadi panel. Pening nye aku nak memikirkan hal ni plak. Dah lah 1 hari dihabehkan dgn interbiu orang. Tak siap keje aku.......

Hari Sabtu nye aku sekeluarga pergi ambik kunci umah baru kat Snwg. Dah dapat CF rupanye. Aku tak tau plak. Adek aku yg hantar surat kat umah masa Jemaat. Kalau ikutkan aku dah bosan dah follow-up pasal umah nih. Sampei aku dah lupo kan. Tetiba muncul lak dia. Bila aku telepon tanya pasal kunci umah tu dapat mcm-mcm alasan lak. Yg itu lah, yg ini lah. Nasib baik dah dapat. Kalu tak maun aku bakar opis dia nuh.....

Bayar apa yg patut kat developer. Kena kuar duit lagi. Ambik jelah kunci. Nak buat camne. Terus ke umah baru nak tengok condition nye. Sampei kat situ, wife dah rasa excited especially anak-anak lah. Aku cam besa jer. Dah takde mood daa. Check hape yg patut dlm umah kot ada kerosakan ke. Ada lah defect kecik-kecik yg nak kena komplen. Kena hantar borang lagi.........

Petang nye kami balik ke umah. Dah penat sgt dah. Berehat kat rumah je sampei ke malam. Maghrib nye kami dapat panggilan dari kampung. Mak bagitau Makcik sebelah umah dah meninggal. Alah Makcik yg aku citer dulu tuh. Ingat nak terus balik mlm tuh tapi orang umah ngan anak tak sihat laks. Agaknye penat berpanas kat umah baru tadi. Tangguhkan dulu dan aku plan balik pagi Ahad esok nya....

Pukul 8 pagi kami dah sampei. Ramai dah kat sekitar umah tu. Kebanyakan semua sedara-mara aku yg balik dari KL. Cuma ada kak sepupu ngan Makcik aku yg kebetulan maseh on the way balik dari Kedah. Dorang gi tengok anak buah aku kat UUM Sintok. Jadi lewat sket sampei. Kami nak kena tunggu dorang sampei dulu. Pukul 9 pagi baru dorang sampei......

Orang dah ramai dah kat khemah. Aku sekeluarga dok kat umah dulu sarapan pagi. Pastu menyiapkan barang-barang dan kelengkapan tuk mandi jenazah. Ambik semua mende yg patut dari masjid. Siap semuanye, aku dan sepupu yang lain beramai-ramai angkat jenazah ke tempat mandi. Kena lah tolong sbb anak makcik aku nih sorang jer. Pastu pompuan je lak tuh. Yg menantu sibuk menguruskan mende lain. Nasib baik lah anak buah ramai nak menolong.......

Dah selesai mengangkat jenazah, kami tinggalkan. Maka sibuk lah pihak pompuan menjalankan tugas dorang plak. Mak Andak aku yg jadi lead dan mandikan jenazah. Dia juga yg kapan kan. Dia mmg dah besa sbb dia ustazah kat kampong nih.

Kemudian semua sedara mara diberi peluang tuk melihat jenazah kali terakhir sebelum ditutup. Semua makcik dan mak aku ambil lah peluang tuk menatap wajah jenazah kali terakhir.....

Kami mengangkat jenazah tuk diletak diluar. Nak bagi peluang pada semua yg hadir sembahyang jenazah. Pak Andak aku jadi imam tuk proses sembahyang jenazah. Aku pon terlibat sama. Lepas berdoa, masih ramai orang yg baru sampei termasuk lah MB NS. Rupenye Abah aku yg telepon impom dia. Tak sangka lak dia datang menziarah.

Dah selesai semua nye, aku angkat jenazah ke dalan van. Takde sape yg nak ikut van selain aku dan kak sepupu. Jadi aku ikut lah dgn driver ke kubur. Tak sangka lak driver van jenazah tu atuk sedara aku. Sedara sendiri pon tak kenal....

Setiba di kubur, nampak penggali tgh sibuk menyiapkan kubur. Ada masalah rupenye. Sesambil tuh bersungut membuat keje. Apa ke hal lak nih. Jadi aku pon pergi lah jenguk. Masa tuh semua orang tak sampei lagi.

Sesuatu yg aneh berlaku. Tak payah lah aku ceritakan kat korang. Tak nak mengaibkan sesapa. Jadi korang pempaham sendiri jelah apa yg berlaku....

Selepas tu ramai lah yg sampai kat perkarangan kubur. Tok imam tak bagi hampir ke kubur. Tak nak bagi orang tengok apa yg berlaku. Aku dan sedara lelaki yg lain membantu lah apa yg patut kat situ....

Timbul lak masalah lain. Orang yg nak membantu menyambut jenazah tak cukup plak. Pakcik suh aku masuk dan tolong mereka. Tanpa berlengah, aku bagi barang-barang penting kat adek aku dan terus turun ke dalam. Aku takde pikir apa-apa masa tuh. Niat nak membantu jer. Peduli lah apa yg berlaku kat dalam......

Dengan pantas dorang bantu mengangkat jenazah dan terus menghulurkan kepada kami. Yg lain tuh dah mula berkurumun kat tepi kubur. Semua nye memandang je apa yg berlaku. Kami memasukkan jenazah ke dalam liang. Nasib baik lah takde berlaku perkara lain yg mengaibkan. Sayu plak bila aku tengok makcik dimasukan ke dalam tuh.

Ya Allah, semoga dikurangkan penyiksaan terhadap Makcik aku.......

Kemudian aku pon keluar dan dorang terus kambus tanah ke dalam liang. Baju ngan seluar aku penuh ngan lumpur. Ketepi dahulu dan biarkan mereka menimbuskan kubur tersebut. Mereka pon terus bersiap dan membaca talkin. Aku pergi duduk di bawah pokok rambutan unutk berteduh sesambil memerhatikan orang yg datang menziarah. Semua sedara mara berkumpul bersama-sama. Selesai berdoa, aku pon balik tumpang kawan naik motor. Tak nak lah mengotorkan keter orang lain......

p/s: Kisah ini bukan nak mengaibkan sesiapa tetapi sekadar mengingatkan semua. Semoga roh nye dicucuri rahmat hendaknya oleh Allah.........................

19 comments:

Kak Lady said...

Alfatihah buat yang pergi..moga rohnya dicucuri rahmat hendaknya..besar pahalanya membantu keluarga mereka yg kehilangan

Achik_Sufi said...

achik paling suka keje kantin...dulu mase skol menengah achik slalu tolong mak cik kantin, nak tahu tolong ape...?tolong abiskan makanan...ha..ha..

13may said...

salam cikDinz...

jadik org kuat kantin plak...jenuh la nak handle komplen nanti...

good luck!

Mama Sarah said...

bagusnya cikdinz ni. bersifat kejiranan dan kekeluargaan yg jitu.

pB said...

Ada jugak kantin

pB nak makan, kena keluar dari pejabat...

lagi susah ...

loveujordan said...

Al Fatihah. You ni memang ringan tulang, Alhamdulillah.

Memang susah nak urus pasal kantin, yelah bab makan dan makanan... so you pilih yang menu 'nogoghi' ke ?? pedas berasap kantin ...hehehe.

cikdinz said...

kak lady - terima kaseh. biar apa yg berlaku, dia tetap darah daging kita. jadi kena lah manjalankan tanggungjawab kita kan.....

achik sufi - jadi ajk kantin ni mcm dah jadi darah daging. semenjak 10 tahun lalu...heheheee...

13may - salam friend. nak kena jadi food tester lak tuh...

mam sarah - semoga diberkati di akhirat sok....

pb - itulah kelebihan keje kilang. mesti ada kantin. tapi selalu makan mesti tak best...hehehee...

loveujordan - terima kaseh kak. berkatlah hendak nye.

yg dtg hantar tender pon sumer NS. masak lomak cili api lah hari-hari nampak nye....

NBK466 said...

Emm..gamaknya tunggu detik jerk lah den akan gilir2 makan tengahri & dinner kat rumah jiran2 baru den nanti..la..la..la...la.... Nanti BAKOB akan conquer Taman PErmainan Kanak2 Tmn Bandar Senawang...bukan utk anak2 tapi bapak2 yg main..ha.ha.ha..

achik said...

kalau hari2 makan lauk yg sama mmg jemu.. lagi2 lauk mamak.. haih mmg x leh masuk.. huhu..

Al fatihah utk arwah.. semoga dicucuri rahmat..

Queen Of The House said...

Nampaknya Cik Dinz ni dah jadi Mr Everything ...

Alfatehan buat yang pergi.

Helena said...

Al Fathihah buat makcik tu.

Eh... Helena dulu kat sekolah jadi AJK kantin asrama. Best gila. Tapi bila jadi committe kantin kat kilang ni, hampeh! asyik kena layan orang complain yg bukan2 aje.

kakLuna said...

dari entry cikdinz ni barulah sy baca kesah psl makcik tu di entry lepas...mungkin itulah bahagiannya atas perbuatan di dunia...kita hanya mampu mendoakan agar dosa2nya diampunkan Allah SWT..

cikdinz said...

nbk466 - kau dah tak sabar menanti kedatangan ku di snwg yeik.
tungguuuu!!!!!!!!!!

achik - makaseh achik...

qoth - nasib baik jadi mr everything. kalu jadi mr bola-bola, lagi parah...

helena - makaseh helena.

syok kan jadi ajk kanten.sbb nanti jadi food tester.

kakluna - betul tu. jadikan kesah ni sebagai iktibar dan peringatan.

Taiko said...

Salam..

Maaf mengganggu.. boleh bagi saya 5 minit?

Anda dijemput ke http://bajukerja.blogspot.com untuk menjawab beberapa soalan survey mengenai pakaian yang anda pakai.

Keikhlasan anda amat saya hargai :)

Terima Kasih

Kaklong said...

salam,

mmg menakutkan kalau kita mati dlm keadaan suul khatimah..na'udzubillah. Allah tunjukkan pada yg hidup utk peringatan bahawa balasan slepas kematian dan alam akhirat adalah benar..tinggal kita nak insaf atau tidak ajekan. Moga2 arwah dicucuri rahmat dan pengampunan, yg penting doa ahli2 keluarga yg masih hidup.

dah tukar ke menu lauk kantin?

goboklama said...

innalillahiwainnailaihirojiun... apa pulak bahagian kita masa mati nanti ye?

zino said...

al-fatihah...... amin..

maklang said...

al fatihah buat makcik tu...moga2 dirahmati Allah hendaknya..

masa dia telah sampai, masa kita entah bila pulak agaknya

cikdinz said...

taiko - betul ke nih

kak long - betul tu kak long.
menu kantin baru start 2 july.
dah 2 minggu dah makan luar. ada kes kat kantin....

goboklama - itulah dia. kalau kita beramal dan berbuat baik dgn semua orang, tentu kita hidup an mati dlm iman....

zino - terima kaseh...

mak lang - terima kaseh.