Sunday, April 22, 2007

Last wiken



2-3 hari nih sibuk ngan lampu. Celik mata jer lampu, makan lampu, tido lampu, jalan-jalan lampu, driving lampu. Mata nih nampak lampu jerk. Yelah, nak kena cari lampu tuk umah baru. Nnt dah pindah umah baru. Nak umah cantek dan nampak ekslusif bila dipandang orang. Orang kata, lampu lah yg mebuat kan umah itu cantek. Lampu lah yg buat umah itu berseri. Lampu lah yg buat umah tuh bercahaya terang. Aku percaya semua nye betul. Tengok, betapa penting nye fungsi lampu tersebut. Hanya orang yg pernah berurusan dgn lampu saja yg tau perkara ini....

Merata kami mencari lampu. Ke utara, ke selatan, ke timur, ke barat NS. Kalau kaki nih tak tau mengenal penat, mau ku gagah kan sampei ke KL atau Melaka. Tapi apa kan daya, mampu berlegar di negeri sendiri sahaja. Nampak je kedai lampu, kami masyuk. Tak peduli kan keadaan sekeliling. Biarlah apa orang lain nak kata. Kami tetap nak beli lampu....

Jumpalah beberapa kedai yg bagus layanan dan produk nye. Agak tetarik hati nak membeli lampu mereka dek kemanisan mulut mereka bertutur. Semua nye indah berlaka. Terpedaya juga kami tuk ambik beberapa jenis lampu. Sampei 4-5 kedai kami pergi survey. Itupun kerna kami termakan pujuk rayu mereka. Yg tahan lama lah, yg terang lah, yg bleh masyuk air lah, yg ada waranty lama lah. Macam-macam mereka khabarkan. Yg lain tuh kami kena gali lagi, cari lagi dan belajar lagi sampei roh tuh masuk dlm badan kami....

Inilah dia teori antarabangsa. Orang lelaki senang nak beli barang. Rasa berkenan, terus amek dan bayar kat kaunter. Lain plak hal nye dgn si perempuan. Susah rasa nye untuk mereka cepat puashati dgn pilihan mereka. Kalu buleh, kedai tuh nak ditawafnye 10 kali. Untuk mencari barang yg betul-betul sesuai dgn jiwa mereka perlukan 1 hari. Yg parah, si suami lah. Ikut saja apa kata si isteri supaya nnt tak perlu tido di luar rumah.....

Ditambah lagi dgn 1 masalah. Ntah mana satu yg hendak di buat. Nak plaster siling atau tidak. Peninglah paler memikirkan nye. Ikut si suami, kalu takde plaster pon tak pe, kalu ada pon takpe. Dua-dua sama cantek. Itu fikir si lelaki. Tapi perempuan punya jawapan lain lah plak. Nak kena fikir sedalam-dalam nye situasi yg ada. Itulah dia.

Aku terpaksa akur dgn setiap permintaan.....heheheheeheheheeeee......

28 comments:

MULAN said...

oh tidak... pasal teori org lelaki, berkenan terus amik & bayar. hubby saya teramat terperinci esp brg2 rumah & elektrik. saya yg tak larat tunggu dia pilih...

wan said...

Teori yang sangat dipersetujui. Tapi bergantung samada sang suami seorang yg dominan ke tidak.

Aku dah menempuh dah pengalaman survey barang nih.
1) Hanya beli lampu Philips dan Osram - tak kira apa pun yg tokei tu cakap. Jgn beli brand lain - tak energy save pun.
2) Cornice is nice, tapi kalau reti, buat sendiri / upah org yg reti buat. Pasal kos nya adlh sgt murah sebenarnya berbanding yg kontraktor tu charge kita.
3) Wiring ko dah setel eh? Aku plan power plugs kat tempat2 streategik, tampah lampu so that lepas ni tak perlu wayar2 extensions berselirat selirat.. :)

Mesti tengah sakan masuk keluar kedai kan, window shopping. Jangan ober bajet eh bro!

kakLuna said...

lelaki, perempuan mmg berbeza...takkan nak perangai sama2,kan?klu camtu, ppuan kawin dgn ppuan, lelaki dgn lelaki..haha..dah lawan fitrah la pulak..

kelainan itulah hikmah, supaya kita dpt menguji kesabaran dan kematangan kita dlm menjalani rtangga :)

NBK466 said...

Che Dinz...bila leh dapat kunci nie? Tak sabar den nak b'fast, lunch, supper & dinner tetiap hari kek rumah ko nie..he.he..he...

loveujordan said...

Lampu, tak kisah asalkan dapat menerangkan malam yang gelap... I suka yang moden style, simple but elegant......I'm lucky sebab citarasa kami berdua selalunya sama dalma bab hiasan dalaman, I ok dia ok...terus beli !!

k.d said...

You tau...kat sini ada bermacam jenis lampu...tapi kan..yang kami pasang lampu flouresent gak..yang cahaya putih tu..

Terang benderang...

Kalau tak pun lampu underlighters yang kecik-kecik flushed in the ceiling banyak-banyak tu...Tu pun bagus gak...terang benderang..

Hehehe...

Nak malap-malap dalam bilik tidur je le...kikikik

Rumah adalah tempat istirehat. Tempat lepas penat lepas balik kerja. Kena buat bagus-bagus sekali arung biar puas hati. Nanti kalau balik opis penat tengok rumah menyakitkan mata lagi stress hidup tu..

Betul tak..

goboklama said...

cikdinz beli rumah kat mana? ingat nak rekemen kedai lampu kat Puchong. Sangatla rambang mata melihat & murah2 lak tu!

achik said...

saya x boleh kalau terlebih pilih.. nanti mesti tersalah pilih gak akhirnya.. kalau ikut mak saya beli barang senang giler.. kalau dah suka terus je beli..

saya x suka lampu warna kuning.. pening kepala.. ;p

selamat masuk rumah baru..

Kaklong said...

salam,

oh..suami saya betul2 macam suami Mulan. Kalau barang elektrik n rumah tu (periuk belanga), dia akan belek setiap jenama, apa lebih kurangnya antara satu sama lain tu. then tanya pendpt saya kemudian dia suruh saya pilih. tp saya lebih suka dia pilih, kot2 apa2 hal kemudian hari, saya taklah kena bertanggungjawab hihi.

Saya pulak jenis sempoi, mana berkenan terus amik.

biasanya saya lebih suka serah pada dia, sbb dia tukang bayornya hehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

tak silau ker pandang lampu? hehehehe...try cari kat kedai seng heng...manyak lampu2 kat sini, lampu jalan pun leh beli...

Queen Of The House said...

Tak apa, nak renovate & buat apa pun, buat sebelum pindah sebab bila dah masuk, lagi susah bila nak tokok-tambah sana sini.

Take your time to think and plan and choose .....

ajzie said...

Hahahh citer pasal lampu..teringat masa mula2 dapat kunci rumah kami. Rasa nya lebih 10 kedai ajzie n aj redah..hahaha..Nasib baik masa tuh anak2 ada org jaga. So mmg senang.. satu hari 2 kedai atau lebih kami pergi.. Memang rambang mata dibuat nya..

At last jumpa juga yg memuaskan hati kami.. Siap pasangkan lampu lagi tau di rumah kami..

NZNM said...

Salam kenal,
Cikdinz selalu gak tinggal jejak kat blog saya kan? Maafla sy tesilap empunya blog. Ingatkan org sama dgn mydinz/dinoor. Tetiba td terbukak kat blog Kak Long. Alamak, Din yg lain laa...Anyway thanks sbb sudi linkkan blog saya.

13may said...

hahahahaha......

takpa...camna pun takpa:))

cikdinz said...

mulan - hubby sama mcm pompuan yeik. sudah terbalik lar.sy cerewet bab lain. beli barang leh tahan lagi...heheheee...

wan - tima kaseh lah atas idea dan nasihat yg diberikan.

kak luna - lain ye. tapi yg lelaki nak jadi pompuan, pestu si pompuan nak jadik lelaki. dunia-dunia...

nbk466 - den dapat kunci bulan dopan. tak pon ujung, tongah bulan ko. tak pon awal bulan. mano 1 lah. tepon ckp lain-lain daa...

loveujordan - sama lah kita. suka yg moden dan elegan.

kd - ya betulllll....

goboklama - beli umah kat snw. dekat ngan umah NBK. jauh sgt lah puchong. rasa nye pernah pergi kedai tuh. dulu dok bangi..

achik - lampu kuning tuh bukan leh pening jer. panas pon bleh. nasib baik otak tak jadi kuning..heheheee..

kaklong - itulah dia lelaki. jadi tukang bayor....ekekekekeeekkk...

rafflesia merah - silau mcm m. daud kilau. silau yg menawan tau....

qoth - selalu berbalah. si suami nak plan lain. si isteri nak plan lain....

ajzie - my daughter and son pilih lampu dia sendiri. pilih yg star lah, mickey mouse lah, gambar buah lah, gambar bugs bunny lah. dia lak yg lelebih...

nznm - mydinz/dinoor tuh dok mana.

13may - takpolah. apo-apo ajo lah....

kc said...

petuanya lain kali jgn bawak bini ikut skali. tau2 bila dah sampai rumah barang dah beli..dia nak pot pet pun tak leh coz barang dah beli tidak boleh dipulangkan kecuali rosak...hehe

macam che ni senang jer. bab2 ni che cuma serahkan kat asben sbb kenkadang citarasa dia lagi ngancam. che ni sempoi je. ikutkan hati nak pasang lampu jenis kalimantang je...abih citer.

pB said...

kalu bab bak lampu ni, pB serahkan pada aBear

dari memilih, membayar hingga memasang , dia yang buat

pB cuma tengok dari jauh jer ...

kat puchong ni, ada satu kedai lampu yang memang murah.
kedai tu penuh sokmo .....
sebelah Tesco Puchong ....

Selamat Bercuti

lindosh said...

beli lampu yg bentuk klasik.. romentik2 gituk

Mama Sarah said...

bila dah pilih nanti, kongsi lah gambarnya. boleh kasi idea kat saya :)

KAMATO said...

sesungguhnya perempuan itu terlalu teliti

yus said...

waah lepas ni berseri2 lah rumah cikdinz dgn lampu yg bergemerlapan itew...

Belum ada pengalaman nak pilih2 lampu ni sbb belum ada rumah sendiri, kalau dah ada nanti mcm manalah agaknya ekk?? Adakah sama mcm mem cikdinz..huhu

razlizahazleen said...

apa ada pada lampu??letrik dah bayar?nanti tak bleh pasang lampu..hihihi

Zakiah said...

Hahahah...mengadu nasib nampak...

aku suka lampu kat IKEA. lampu pelik pelik.

seronok dapat rumah sendiri. Mesti la mem terperinci. Sebab beli sekali ajer...nanti main pilih ajer kang nyesal plak. Tapi kalau lagi lama lagi rambang mata...lagi tak tau nak pilih aper. Tu yang tawaf 10 x tuh. Adeh sabar ajerla yer

maklang said...

pakai lampu pelita OK gak kan...tak payah nak gi pilih2..

maklang and Cik Abang sempoi je..pergi 2-3 kedai je, minta sama2 terus beli, tak larat nak survey banyak kedai.

ni, kesah lampu ni berlaku 6 tahun dulu kot masa baru nak masuk rumah...tapi seronok jugak kan

Helena said...

walaupun suke gi ikea tgk lampu2 yg up to date..... Helena tetap setia pada lampu kalimantan yg terang benderang tu..... hehe

cikdinz said...

kc - senang nye idop. takyah pening-pening paler kan...

pb - mcm dah pernah pergi itu kedai.

lindosh - moden lagi best lah.

mama sarah - gambor dsudahtentu. akan dikirimkan nnt. tungguuuuu...

kamato - teliti dan sungguh mengamati sesuatu perkara itu...heheheee...

yus - meraso lah nnt pengalaman tuh. rasa pening-pening gitu...

razlizahazleen - TNB jugak yg kayo kan...

zakiah - tak jugak z. dia ada hajat nak tukar lampu tetiap tahun. tak ke haru kan....

maklang - ingat nak pakai lampu kabaid lar. ok tak....

helena - kalimantang tuh kira lampu wajib. ada 6 area yg akan pakai lampu tuh. jgn tak ingat....

Faruha said...

baru dapat jejak cikdinz kita ni..saya tak salah org ke ni?

arigatou cox dtg jengok blog saya.

biasalah tu cikdinz 'di mana ada perbezaan di situ ada keserasian', semoga bertambah terang hidup selepas ni.

Anonymous said...

helmi..den siti noor (exsmka).suka sgt baca ko punya blog..dah lama tp first time den bagi komen..ok weel done!!