Monday, March 3, 2008

Bukan niat ku

















Baru jer dapat anugerah sawang negara, saya telah di landa musibah. Kena masuk wad kat Seremban Specialist sebab penyakit lama saya menyerang kembali.

3 penyakit dtg sekali gus iaitu ulcer kerongkong, tonsil dan jugak tiroid. Tak pasal-pasal kena bermalam kat spital selama 6 hari dan kemudian sambung mc 1 minggu.

Sori kengkawan sbb tak berkesempatan nak bagitau. Hari tu bz dgn keje kat opis, pehtu masuk wad plak. Takde masa nak blogging.

Now, dah ok sket. Makan pun dah bleh cuma tak bleh makanan yg keras. Itu jelah pantang nya. Hari tu boleh makan bubur nasik sahaja sepanjang masa duk kat spital. Order bubur McD sampai 4-5 kali. Ubat pun tosah citer. Kat umah ada sebeban, kat opis ada sebakul. Banyak tu nak kena telan. Ni ada ubat yg dah clear. Lega sket. Next week kena follow up lagi kat spital. Amek ubat lagi. Harap takdelah banyak mcm skang ni...

So, doakan kan lah saya cepat sembuh yeik...

p/s: tiroid saya dah kritikal dan mmg tak normal. makan tahun gak nak elok dgn makan ubat. kalu tak ok gak, kena operate. nnt nampak parut kat leher. ganas woooo...

63 comments:

kasutVincci said...

che dinz, kv kan, kalo time tonsil tu mengganas, rasanya dan2 tu jgk nak pi operate. Punya la siksa jiwa raga kan.

kasutVincci said...

eh, lupa nak cakap, semoga cepat sembuh. Kekeke

pB said...

Salam ...

moga dah sembuh ..

seksa kalau keno dok dalam wad nie.
Syok ,kalau awek misi tu cun macam Angelina Jolie ..

he he

kalau dah parah , operate jer lah...

psst..buleh g ngundi ke nie??

sya said...

Cik Dinz .. moga cepat sembuh

Queen Of The House said...

Itu hari NBK ada sebut Cik Dinz masuk hospital. Semoga semakin sembuh. Kesian pulak kena makan ubat punyalah banyak!

k.d said...

Cik Dinz...alahai...semoga cepat baik ye.

If you want to query anything email me at mimsnaz@yahoo.com. I'll help if I can.

uDA said...

moga cepat sembuh, sib baik anak2 ade buat peneman, lagi cepat sembuh eh

arsaili said...

salam takziah di atas musibah yang melanda, kata orang sakit ni bole membasuh dosa kita..semoga cepat sembuh. Uikss cute jer trio si kecil tu join daddy dia kat atas katil tuh..ekekeke...

wan said...

moga cepatlah sembuh tonsil tu, takyah operate.

ps: kelakar la pulak gambar 4 beranak kat katil tuuu

goboklama said...

laaaaaaa,syiannyer....Musim org sakitla awal tahun nih,,bak org cina kata,tahun tikus ni bawa wabak lerr...heheh.. Semoga cepat sembuh cikdinz,tabahkan hati & senyum selalu!! :)

mama ranggie said...

semoga cikdinz cepat sembuh...tahu dr aritu lg dr blog nbk...

viruspadu said...

cepat sembuh ye chedin

makan ubat jgn tinggal ok

kc said...

lahai siannyer...

moga cepat sembuh yek!

cikdinz said...

kasutvincci - dah lama tak masuk spital. ingat dah takde, kena gak..

nak operate ke tak ye....

pb - ada gak yg cun. takdelah sakit sgt...heheheee....

sya - makaseh kak long...

qoth - insyallah....

kd - ok doc. nnt ada apa-apa, saya email...

uda - makaseh...

arsaili - dia pun nak baring-baring gak kat spital tu sebelah abi nya...

nyibuk jer....

wan - insyallah...

goboklama - wad penuh. ramai orang sakit terutama nya denggi...

mama ranggie - makaseh...

viruspadu - awak nya operation dah ok ke...

kc - makaseh kak........

silversarina said...

punya manja anak-anak tu, ayah sakit diaorang nak manja jugak ...:)


semoga sembuh dan ceria selalu !!

Nunn said...

brader jaga kesihatan tu brader ....makan tu kena pantang bro....penyakit cam ni kena tahan skit nafsu makan....pepepon semoga wa punya kawan ni cepat sembuh

D said...

Semoga cepat sembuh dan dijauhi penyakit sentiasa... Take care!

Mama Rock said...

oh..ingatkan lama menghilang still busy lagi. get well soon, jgn lupa makan ubat.

sarahjiha said...

Cik dinz..first time tinggal jejak ni....
Saya pun pernah mengalami masalah tyriod.. ..makan banyak tapi tak gemuk-gemuk...kena setia makan ubat..saya makan hampir 2 tahun dan alhamdulilah dah normal semula...
Semuga sabar menghadap ubat......

Kaklong Syikin said...

salam,

moga beransur sembuh sekarang.

ada hikmah gak sakit ni;

cikdinz boleh rehat panjang, tp x best sbb rehat kat hosp.

cikdinz sabar n redha, pahala sabar tu dapat

sakit tu juga kifarat dosa2 kita; kita sengaja atau tidak, besar atau kecil.

achik said...

semoga cik dinz cepat sembuh.. :)

saya kalau kena sakit tekak biasa pun x tahan.. adeh..

Helena said...

get well soon cik dinz..... jangan miss makan ubat tau.

NBK466 said...

Takdo pun gambar den dtg melawat?? So apa solution eh? Medication yo? Tak leh surgical?

KAMATO said...

Bawak berehat, semoga cepat semboh

cikdinz said...

silversarina - asyik tanya je bila abi dia nak balik.

nunn - tq bro...

d - insyallah kak...

mama rock - thanks...

sarahjiha - welcome. rajin-rajin lah dtg jenguk ye...

kak long - betul tu kak long...

achik - thanks

helena - ada jururawat kat umah...hehehee...

nbk466 - hari tu tak sompek nak posing...hehehee...
smlm baru follow-up. tak yah operate kot...

kamato - tq bro...

myfisol said...

mesti dah keluar spital rasanya nie....semoga lebih stabil sekarang..

Akmal said...

Cikdinz,
Adui serius benda tu sakit. Rasanya elok kalu pegi bedah aje. Lagipun, kalau tak silap, dia tak payah buat incision besar. So rehab maybe tak lama sangat...

Ajzie said...

Moga cepat sembuh cikdinzz

bunga rampai said...

Salam Cikdinz,

Harap-harapnya dah sembuh sekarang, dan kembali cergas dan ceria.

Comelnya gambar yang satu tu - anak-anak temankan ayah kat hospital ke?

Jaga diri...

lindosh said...

bro.. dah sihat ke?

anita kema said...

cikdinz,
patutla lama tak dgr berita. apapun, semoga cikdinz cepat sembuh. jgn langgar pantang larang. hehee..
buburMcD pun bubur McDlah... janji cepat baik kan, insyaAllah.

cikdinz said...

myfisol - dah 2 kali follow up. dah stabil tapi bengkak kat leher nampak lagi....

akmal - last option. takut lah bro...hehehe...

ajzie - thanks.

bunga rampai - tq.

lindosh - dah ok lah sis. dah 2 kali gi main bowling. ok lah tu....hahahaaa....

anita kema - lama takde kak. exam ko....

13may said...

jaga diri dan jatidiri cik dinz!

zino said...

semuga cepat sembuh... patut lama tak nampak..

lindosh said...

laa ingat ada hapdettt.. tadek ponnn

Shumierain said...

moge cpt sihat...mushkil tul la..yg benarnya saperkah yg sakit..ramai naa yg nak enterframe..

Anonymous said...

Salam,

Kami doakan semoga Cikdinz cepat sembuh..lama sungguh saya tak jenguk sini.
-Faruha-

MULAN said...

patut la lama nyepi.. jaga diri ya, jgn lupa makan ubat & dengar kata doktor.. moga cepat sembuh..

cikdinz said...

13may - tq bro....

zino - rasa dah sihat sket...

lindosh - tak tau nak hupdate apa sis...

shumeirain - itu semua nurse doc saya....heheheee...

faruha - thanks.

mulan - muak makan ubat ni hah...

QasiehFirdaus said...

risau tgk si shumel kat tengah tuuu.. meh pinjam sehari dua boleh? :)

arsaili said...

dah sembuh belom?..harap cepat pulih spt biasa...

maklang said...

maklang dah buang tonsil lebih 10 tahun! barulah tak demam tergolek! Lega sikit...

Harap2 Cik dinz dah ok...lama betul nak redah sawang ni, dekat sebulan baru boleh masuk!

Kopi Suam said...

salam,
cik dinz semoga cepat sempuh...kalau dah sembuh cepat sapu sawang ni yek

arianna adrizal said...

semoga cepat sembuh.

cikdinz said...

qasiehfirdau - nak pinjam bleh sis tapi kena bayar lar....hehehee...

arsaili - dah beransur pulih...

mak lang - sendiri nak masuk pun takut ni.tak nampak jalan. banyak nya sawang...keh..kehh.keehhh...

kopi suam - ramai yg menanti...sabar....

arianna adrizal - tq.

kc said...

salam cikdinz,

lama no tak hapdet. sihat ke?

NONIE AZIZ said...

La...ko tak sihat rupanya...Tak pelah che din..semoga cepat sembuh...bonus dah nak dapat dah kannnn????

myfisol said...

semoga cepat sembuh...Insya-Allah, setiap penyakit ada ubatnya..

Jun Ahmad said...

salam CikDinz ,

simpati dari Jun dan keluarga , semoga cepat kembali sembuh sedia kala . insya-Allah ..

Bertahan semampu yang boleh la yea , orang yang di uji sakit ni , Allah angkat darjat dia , sebab kekuatan sabar dalam diri dia ..

Tyroid ni jenis yang macam mana ?
Jun pernah jaga mak masa Mak operate hypertension Tyroid dulu .. tyroid jenis mak jun tu dah ada dalam badan dia selama 32 tahun .. alhamdulillah dah pulih sekarang ..
bab makan memang paling jerih nak pikir kan ..

apa pun di doakan semoga beransur pulih secepat yang boleh , insyaAllah..

cikdinz said...

kc - dah sihat dah. bz sket. tak dapat nak hupdate. nntlah, buat cerpen....heheheee...

nonie - tau lah plus nya bonus 6 bulan...heheheee..buat-buat tanya orang lak...
mggu ni tak main bowling ke...

myfisol - thanks bro. dah beransur sehat...

jun ahmad- nak citer tahap apa tak reti sgt tapi percent nya mmg tak bagus lah untuk orang normal. side effect pun banyak.
so, ini dah kureng sket dan almost stabil dah...
alhamdulillah....

Zakiah said...

wa che dinz semoga cepat sembuh. orang kata pantang kalau kena tiriod ni main bowling. lelbih lagi kalau dapat strike tu ha..jejaga lar. Hehhe. Speedy recovery che dinz!

ZH - Ena said...

moga cpt sembuh..jgn takut nak mkn ubat tau

arsaili said...

napa tak update..dah sihat belom ni?

Kaklong Syikin said...

salam,

lamanya tak update..sibuk ke or tak berapa sihat.kalau tak sihat, moga cepat sembuh

achik said...

salam..

pekabar cik dinz?? harap2 cik dinz sekeluarga sihat2 belaka.. :)

13may said...

apa habaq cik din???

:)

cikdinz said...

zakiah - semenjak aku dah sihat ni, sibuk ngan main bowling. nnt lah citer.

zh-ena - macam dah muak lak...hehe..

arsaili - feel tuk update belom mari...nnt haa...

kak long - ada ni haa. sibuk sket..

achik - sihat...

13 may - amcam bro. lam tak dengar citer...

anggerik merah said...

Cikdinz,

semuga sihat...Dah lama tak dengar cerita.

The Nordic Convert said...

Brader, how are you now? My link dah tukaq.

Get well soon, okay?

mama ranggie said...

mana lah cikdinz ni pegi ek?

sunyi sepi je?

at least,update lah seminggu sekali pon dah ok!

silversarina said...

salam.

mana menghilang ??? citerlah sikit , lama dah tak tau kisah dari cikdinz .harap cikdinz dah sembuh .

NBB said...

diam dah?

cikdinz said...

anggerik merah - ada, saja je menyepi...heheee...

the nordict convert - ada ni haa..

mama ranggie - dah update. tengok ler...

silversarina - sedang beransur sehat kak.

nbb - ikut perangai doc lar. sekejap diam, sekejap riuh...huaa.huaaa...