Thursday, October 25, 2007

Raya punya hal (Part 1)

Orang semua dah balik kampung tapi aku maseh lagi terhegeh-hegeh kat opis pagi Jumaat tu. Yg balik Kelantan, Kedah, Penang dan destinasi lain dah sampai pun kat kampung halaman. Yg aku dok tertonggok kat opis ngadap komputer. Takpe, hari ni setengah hari lah, kata aku....

Yg ipar duai plak dah sibuk telepon. Bila nak tolong bakar lemang, nak masak ketupat, buat rendang. Nak tukau shif katanya. Nak buat camne, aku kena keje lah. Cuti 1 minggu punya pasal...heheheheeee......




Lemang ni tak dapat rasa air tgn aku ni.



Tepat pukul 12.00 tengahari, tanpa berlengah aku terus tutup PC dan chow cin cau. Dah tak pedulik hapa orang nampak. Dah nak balik sgt. Lantak lah. Aku nak balik raya lah.....

Sampei rumah, wife tengah menyiapkan barang nak bawak balik kampung. Dia punya bawak mcm nak balik setahun. Penuh 1 bonet keter. Padahal dekat je. Tahun ni raya umah aku dulu pasal dia dah 1 bulan berpantang dok kat sinun. Takyah berebut pun dah menang dah tahun nih....heheheee... Walaupun jarak nya sekangkang kera. Alah, dalam 30 km je. Maseh lagi nak berebut balik mana. Pelik tul...

Hensem tak almond london ni.

Pulang dari sembahyang Jumaat, aku merehatkan diri sampei ke petang. Nak tunggu Baiti hantar kueh nnt. Dah janji tunggu kat Giant. Dalam pukul 5.00 tuh aku dah angkut semua barang. Pastu ke Giant. Sempatlah beli kek tuk bawak balik kampung. Tunggu punya tunggu punya tunggu, dorang ni sampai dah nak dekat berbuka. Jalan jem katanya. Jumpa kejap bermaaf-maafan dan terus ambik kueh. Terima kaseh Baiti kerana bersusah-payah hantar kueh tu....



Geram je tengok ketupat ni..


Nak berbuka kat mana ni. Rasanya sempat lagi berbuka kat umah mertua ni. Terus ke sana. Ngam-ngam sampai waktu berbuka. Tiada sesiapa pun. Tahun ni semua beraya di tempat lain dulu. Dah berbuka, sesi merehatkan badan. Kat luar pun hujan lebat. Berenti je hujan, mula lah aktiviti aku collect lemang yg dah masak. Semua orang daring je kat aku. Nak buat camno. Banyak hal lah.....hehehehehee... 5 batang aku rembat...pastu bye-bye FIL and MIL....hehehe..




Buka pose pun dah jumpa lemang.


Menjadi tradisi di kampung aku, takbir dari rumah ke rumah masa malam raya 1 kemestian. Yg cantek nya aku pulak sampai masa tuh. Dengan belum mandinya aku pun join je lah buat derk. Nak jumpa kengkawan punya pasal. Ni barang dalam keter pun belum punggah lagi. Dah keluar semua orang, aku pun jalankan tugas angkut barang yg berkelo-kelo tuh. Nak putus urat tangan aku.....heheheheee.....

13 comments:

Kak Lady said...

SELAMAT HARI RAYA buat cikdinz sekeluarga...

Kak lady hari tu nak balik beraya pun hangkut beg bertimbun-timbun..sampai penuhlah belakang kereta naza tu sampai ke seat...hehehe...biasalah org pompuan ni...takut ade nanti bende yang tinggal...

Lemang tu nampak menyelrakan...sodap tu makan dongan ghondang...

Kak Lady said...
This comment has been removed by the author.
wan said...

Ketupat nasi...

Tak rasa lagi ni. Ishkk

mama ranggie said...

amboi,
baru nak update ek?punye ler lame tggu cikdinz update..cepatler update pict pakai baju raya...

kakLuna said...

bistu, apa juadah yang guna air tangan cikdinz? hehe

lindosh said...

lemanggggggggg ku rindu padamu

cikdinz said...

kak lady - selamat hari raya kak.
hari tu sy lupo nak ambik gambar beg dlm keter. tak teringat plak.

bukan kan beg je, buai, kerusi enjut pun ada...heheheheeee....


sapo lak yg delete komen ni. takut
nak bagi komen ko apo...


wan - ketupat nasi, ketupat pulut, ketupat beras wangi pun ado....hehehee...

mama ranggie - amboi, tak sesabar nak tengok gamabr baju raya yeik...

kak luna - pati air laici yg dalam botol tu. brand dia sedap ku. itu lah yg jadi juadah raya....hehehee...

lindosh - ni mesti kes tak jumpa lemang di pagi raya ni.

orang suh buat lemang, dia pergi buat meriam buluh...kuih..kuihh.kuihhh...

kc said...

sabor jek lah baca entri hang part nak balik tuh...isk isk

cam lah jauh sangat kampung tuh...lerr balik ari2 pon takpe

anyways, slmt ari rayer lah cik dinz! dah buat open house ke?

maklang said...

selamat hari raya...lama tak singgah sini...

sya said...

Wah.. cik dinz masih posting raya...

NBK466 said...

Samalah kita Che Dinz...duk kat opis sampai solat Jemaat.. Sempat gak gi bazaar ramadhan for the last time yg tinggal 3,4 biji gerai jerk...dlm hujan lebat..hu..hu..hu..

cikdinz said...

kc - heheheheee... saja je bergaduh pasal balik kampung. kang takde isu lak....hahahaaa...

untuk makluman semua, open house tahun ni takde...

mak lang - blog ni tak famous lah katakan.

sya - adalah sket-sket citer...

nbk466 - samolah aktiviti kito....

Anonymous said...

lomang n kotupat ko tu geram jo den nampak..takpo sabtu nie den buat gak lomang n ketupat..sambut hari last raya hehehe..sitinoor@smka