Thursday, April 12, 2007

Hari Kedua di F1 Sepang 2007

Belajar dari kesilapan semalam. Hari ni bawak beg sandang sbb nak isi banyak barang. Nanti nak letak air mineral 6 botol, nak letak towel lap peluh, nak bawak bekal makanan dan nak bawak susu anak. Semalam pakai beg anak. Dah macam tadika lak bawak beg Spiderman dan Barbie gi tengok racing.....

Hari nih pergi lambat sket kerna race start kul 3 petang. Lepak-lepak kemas dulu kat umah. Pukul 12 tengahari baru kuar umah. Jalan di bandar Sbn takde lah sibuk sgt. Takde banyak keter mcm selau. Jalan kampong ok jer. Sampei di area Quarters KLIA, singgah kedai mamak di tepi jalan nuh tuk makan. Tak nak jadi cam semalam, susah nak cari kedai makan. Lambat plak order sampei. Padahal aku order nasi goreng ngan mee goreng. Takde ramai orang kat kedai pon lambat jugak. Nasib baik harga makanan dia lagi murah dari kedai semalam. Tak jadi aku nak marah.....

Pukul 2 terus ke SIC. Jem semacam jerk kat pintu masyuk. Nasib baik polis trafik jaga elok-elok kat tepi simpang nun. Takde lah kecoh sangat. Aku pon parking lah keter elok-elok kat bawah pokok kelapa sawit. Memang ada pokok kat parking nih. Sape cepat mmg dapatlah. Tapi keadaan tak memuaskan. Dah tau ada event besar, lalang kat area parking tak nak potong. Semak jer.....

Dah amek kelengkapan lam keter, gerak lah anak-beranak ke granstand. Ramai nye orang masa tuh. Yg bawak bendera lah, yg bawak payung, yg bawak banner, yg bawak poster lah. Kami terus ke tempat duduk kami. Blok F Gold Row G. Nasib baik takde orang amek tempat aku. Kang penat lak nak menghalau orang pergi. Orang dah pack dah masa nih. Baru kul 2 petang tp dah ramai dah......

Air yg dibawa dah habeh. Bawak 6 botol pon tak cukup. Nak kena beli stock baru nih. Dapat air sejuk pon best gak. Aku pergi lah beli air mineral kat bawah grandstand. Sesambil cari gerai tuh, cuci mata jap...heheheheeeeee.... Dapat lah jumpa gerai yang jual air. Tanya air mineral berapa harge. 1 botol kecik RM5. Tergamam kejap tapi amek lah 2 botol. Kenalah RM10. Nak buat camne. Dah tanya, mestilah kena beli kan. Kalu burger bodoh pon dorang charge RM20. Ada berani kaaa. Nasib baik ada bawak bekal dari umah......

Naik atas, tengok semua racer tgh di bawak berarak dlm keter antik. Pak Lah pon ada sekali. Aku terlepas tapi sempat lah snap beberapa gambar. Tepat kul 3 ptg, semua keter pelumba dah ready dan membuat 1 pusingan warm-up. Semua penonton pon excited termasuk lah kami sekeluarga.

Maka race pon bermula lah. Berderet-deret keter lalu dgn laju nye di depan kami. Lagi dasyat dari smlm. Persaingan yg hebat antara racer. Bunyi enjin nye toksah citer lah. Nasib baik bawak earplug. Anak-anak dok diam jer tengok race.....

Kesian kat penonton yg sampei lambat. Dorang kena dok kat tangga. Tak sangka lak orang punya ramai kat granstand nih. Tiket harga RM600 pon orang sanggup beli. Pastu kena dok kat tangga. Kesiannnnn.....

Habeh race pukul 4.30 petang, kami stay lagi kat sinun. Biar orang kuar dulu. Lagipun tengok kat sreen majlis penyampaian hadiah. Malas lah nak bersesak-sesak dgn orang. Bergambar puas-puas sebelum balik. Kami sambung lepak kat luar. Tengok orang lalu lalang dan cuci-cuci mata. Dah kurang jem sket, baru kami kuar dan terus ke parking. Itu pon 6.00 petang baru lepas ke jalan besar. Terus balik umah.....

Album : Gambar aku belum download lagi. Ini gambar dari web F1.

29 comments:

Queen Of The House said...

Must have been exciting .... tapi ya ampun, saya ni tak gi pun tak apa. Takut panas.

Mummy Rizq said...

alaa...bestnya dpt tengok F1. Bawak anak sekali plak tu! Respek!

achik said...

bestnya lg2 dpt tiket free kan cik dinz...

saya dulu kalau f1 kat tv, punya la menyampah... tp ada sekali tu tertengok sbb dah takde cite best... layan je la.. syok la pulak rupanya... hehe ;p

kakLuna said...

anak saya pun suka F1.. apakan daya jauh pulak nak pegi.

RaFFLeSiA MeRaH said...

alaa...x bestnyer bab racing, x minat, x minat...hehehehe....

cikdinz said...

qoth - best ya amat.....memang panas gilos. sampei lencun baju ngan suar.

mummy rizq - bagi anak-anak hepi sket.
sampei hari nih bercerita kat sepupu-sepupu dia...

achik - tak baik menyampah. itu pon sukan tau....

kak luna - jumpa orang penang ada datang 5 bas. budak sekolah dari penang pon ada.

raflesia merah - rugi woo tak minat....heheheheee..

NBK466 said...

..nak tgk bahan bukti dulu boleh tak?.ha..ha.ha..

maklang said...

ambiklah gambar sekali dengan beg barbie tu..sure comei...

Mama Sarah said...

jealousnya! tapi bab burger rm20 tu agak melampau dan kejam!

D said...

YaY!!! Pergi F1 yek?? Anak-anak saya kalau dapat pergi tu memang sure best..

loveujordan said...

F1 memang sukan kelas 1 .. so semua yang berkaitan memang harga tinggi melangit.... asalkan puas dapat menonton life depan mata..best.

cikdinz said...

nbk466 - sabar lah jang. komputer kat opis nih kuno sket. takleh download gambar.

maklang - tak perasan lah ada ke tak. nnt lah tengok...heheheeee...

mamasarah - burger tuh mmg kijam, kijam,kijam,kijam,kijam.....

d - kat sana kan ada. gi lah tengok bawak anak-anak.

loveujordan - acara untung ratusan juta tapi kebersihan tak di jaga. mentaliti orang m'sia.

kc said...

perghh...air mineral satu botol kecik rm5?? sib baik kume laki bini bukan peminat f1 nih. duit rm600 tu lebbey baik belik barang2 rumah kat ikea ke fella design ke beli kain baju baru ke atau pi melancung cuti2 dlm negeri ke. lagi selesa tido baring kat bilek hotel dr duduk kat tgh panas...muahahahahah!

Helena said...

Nak tunggu Zaryff besar, sure best bawak dia gi tgk F1.

cikdinz said...

kc - kalu dah minat tuh, sanggup gak. heheheeeeee...
bowling equip. - RM1000
golf equip. - RM1000
tennis equip. - RM500

helena - nnt kita pergi bersama.

NBB said...

dah bersih mengerlip le bijik mata tu dicuci sempena F1 tu ye... hehe

pB said...

kalau dah minat , panas panas pun sanggup redah ....

kalau dah terpaksa, mahal pun terpaksa beli ...

Pisces said...

den tgk kat rumah.. best.. sejuk jerk pasang econd.. hihihi..

KAMATO said...

F1 ni sukan berprestij, so yang tenguk tu pun bukan kebiasaan...he he

cikdinz said...

nbb - cuci habeh. takyah jejauh. kat depan mata pon ada pencuci..ekekekeeeekkk..
takleh lebih-lebih. wife ngan ank kat sebelah.

pb - redah jer kepanasan dan kemahalan yg ada. janji pueh hati den...

pisces - mmg betul orang kata. tengok live feel dia lain.
tgk tv tak pekak telinga. tengok live, sampei nak terkeluar anak telinga...heheheheeeee...

kamato - yg tengok pon penuh dgn prestij. menghabehkan duit adalah..
tp tak tahan tengok melayu berstail mat saleh....hahahaaaa...

Ajzie said...

wah wah wah..bestnya.. tentu seronok sakan...gambau tak de ker?...

cikdinz said...

ajzie - belum download lagi lah. entah aphal comp. nih..

Lollies said...
This comment has been removed by the author.
Lollies said...

dah agak dah part cuci mata tu harus terjadi. sampai dua kali mention. heh heh

Babyfacekiller said...

huisyhh.. bawak anak2 gi tgk F1? Rajin sungguh!

MULAN said...

mak ooiii mahal nya air.. takpe la, mahal air tu sbb sekali dgn cuci mata tu. ingat semua free kaaa?

Kak Lady said...

Kimi tu pun okay...tapi semangat akak tak sama macam masa schumi dulu...sampai sanggup berjaga nak tengok race...hehehhe...

yus said...

waah..kalau hubby saya dpt pegi ni mau tak nak balik agaknya, kat tv pun kalau ngadap F1 tak berganjak walau di pelawa makan, sama mcm tgk bola..huhu

cikdinz said...

lollies - bukan 2 kali je. berkali-kali pon ada...heheheeeee...

babyfacekiller - apa-apa hal, anak ngan isteri di dahulu kan....

mulan - hahahahahahaaaaaaaa....

kak lady - sy follow kimi. skang nih dah kat ferrari, ikut lah skali. dulu tak suka ferrari.

yus - minat yg sama. sampei leh jadi gaduh kalu tengok kat TV...