Tuesday, March 20, 2007

Part 2

Sampei di kampong dah pukul 10 mlm. Banyak umah gelap je. Sumer orang dah tido kot.
Kat umah ada mak, my brother and adek. Tgh melayan AF. Abah takde, pergi kenduri. Kami terus ke ruang keluarga tuk tengok TV.

Aku lupa sebenarnye mlm Sabtu dah start AF5. Padahal seminggu kami dah sibuk tengok Dairi Akedemi. Bleh terlupa plak. Jadi AF tuh dah tayang separuh. Takpelah, besok tengok ulangan.

Pasal AF nih aku sesaja tengok. Kengkadang tu best, kengkadang tu membosankan. Peserta yg gedik-gedik tuh aku tak de lah minat. Sesaja suka tengok jer. Aku suka kat Heliza nuh. Suare dia bagus. Pastu confident dia ada. Persembahan mantap. Ada rupe. Lagi pon nama bapak dia sama ngan nama aku. Itu yg acik suko tuh...heheheheheheheeeee...

Jadi anda sumer. Sila Afundi Heliza, Heliza, Heliza, Heliza, Heliza, Heliza...............


Selesai AF pukul 12 mlm, sambung lak layan bola. Macam buring je game yg aku tengok tu. Bola tak masyuk gol langsung. Kul 1 pagi aku pon pegi lah tido. Bangun pagi terawal plak. Apa hal ntah. Aku sorang jer kat dapur. Ingat dah ada orang lain. Nape sumer orang lom bangun lagi aku tak tau.. Aku melepak lah tengok TV layan citer kartun. Dah takde citer lain. Layan jelah.

Mak bangun terus ke dapur menebar roti canai. Aikkk.... ke bila masa lak mak uli tepung roti canai. Mlm tadi kot, aku konpius jer. Mak memang mcm tuh. kalau aku balik musti buat roti canai. Lagipon dia suka buat roti canai sendiri dari beli kat kedai mamak. Dia mmg tak suka makan kedai terutama sekali kedai mamak. Pantang betul........

Jadi aku pon tolong lah mak buat roti canai. Habeh sumer aku masak. Semua sekali aku masak sampei habeh. Semua orang bangun terus berkumpul kat meja makan. Kami layan roti canai ngan kuah dal resipi mak sambel berborak-borak. Memacam citer.......

Pukul 11 pagi, layan plak F1 Australia ngan abah dan adek lelaki aku. Kitaorang mmg suka layan F1. Kalu bleh tak nak lepaskan peluang. Cuma kalu race yg tengah malam tuh takde lah nengok. Kang tak gi keje plak. Dah habeh race tuh aku gi mandi. Aku mandi pukul 12.30 tengahri. Jgn tanya aku kenapa, bagaimana, siapa, buat apa, apa-apa. Jgn nak komen. Korang buat tak tau udah......heheheheheheheeeeee...

Habeh mandi, bersiap dan dok lah kat air terjun mini depan umah. Air terjun nih dulu aku buat ngan abah. Abah mmg kreatif sket. Kalu ada idea yg best, dia akan buat sendiri. Tak payah upah orang. Aku plak tukang jadik assisstant je...

Cuaca di luar mendung jer. Aku nampak 1 van putih lalu depan umah. Macam ambulan, kata aku dlm hati. Memang betul ambulan KPJ datang dok parking depan umah. Sape plak yg call ambulan nih. Aku konpius jap. Rupanye orang tu gi umah sebelah nak bawak Mak We gi KPJ. Kami tak tau lah plak pasal takde sape yg bagi tau.....

Aku pon gi lah tolong dorang reverse kan ambulan tuh betul-betul dekat ngan pintu umah supaya senang nak usung masuk ambulan. Dah letak betul-betul, dorang bawak lah kuar trolley pesakit tuh. Aku masyuk lah umah sekali pasal nak tengok Mak We. Dah tu plak orang yg kena angkat tak cukup. Baru ada 3 orang.Dorang takleh angkat. Kena ada 4 orang baru bleh. Nampak je Makcik aku kurus tapi berat ya amat. Aku tolong lah angkat Mak We letak atas trolley. Sementara nak tolak ke pintu depan, dia asyik perati je muka aku. Mak We tenung muka aku lama-lama. Aku takdelah takut tapi cuma rasa cam kesian sangat ngan dia. ....

Sepupu Sbn aku pegi lah sekali naik ambulan. Yg sorang lagi pegi ngan keter bawak anak mak We. Aku takde lah ikut. Kang anak aku nak ikut. Bila ambulan tu dah pergi, aku pon masuk lah umah dan terfikir tentang perkara yg berlaku.....

Bagi aku dia tetap makcik aku. Kalau betul apa yg dia buat itu salah, itu urusan dia dgn tuhan. Itu adalah kemahuan dan kehidupan yg dia mahu. Aku takde hak untuk mengadili dan menghukum dia. Aku tetap kena hormati dia......

Petang nuh akak sepupu dari KL balik ngan husband dan anak-anak. Mereka baru balik dari German. Jadi mereka belum berkesempatan nak melawat Mak We. Dorang tau pon sbb Mak Teh aku call bagitau. Sian gak kat dorang bila dah sampei tuh tak dapat berjumpa. Oleh kerna tidak ada sesiapa kat umah mak We, mereka pon dok lah kat umah kami dan minum petang bersama. Sesambil tuh adalah citer-citer yg dikongsi bersama tentang Mak We tapi tak payah lah aku citer kan kat sini. Korang pepaham sendiri lah...

Mereka plan nak singgah KPJ bila on the way balik ke KL. Nak melawat sangat sbb takut tak sempat berjumpa lagi. Abang sepupu aku tuh sibuk memanjang pasal dia ahli politik.

Jadi dorang balik lah lepas maghrib dan terus ke KPJ.

11 comments:

pB said...

Betul kata CikDinz, sedara tetap sedara , hingga ke akhir hayat.

Apa yang dia lakukan, itu adalah antara dia dan Allah..

Kita, cuma boleh berharap yang terbaik utk semua

Panjang tul cerita part 2 nie..
Paling best bab roti canai sendili bikin..

Sesak sesak, buleh bukak kedai roti canai, lepas nie...

NBK466 said...

Tak sesia ko joint BAKOB..tak sesia BAKOB train ko jadi pe'tua' (bukan peMUDA yek..ha..ha..haa) yg berjasa.

p/s : AF5 1st konsert mmg hampeh gilos..yg best cuma Heliza & Ogy jerk.. tapi belum mampu utk raih AFUNDI den... Takat nie AFUNDI den layak utk Idayu sorang jerk..he..he..he..

D said...

Du'a yang terbaik untuk Mak We. AF5? Hmmm.. tak merasa la tahun ni. Ish, tolongla jangan perabih duit mengAFUNDI!!! Bukan cukup undi korang tu...

Mama Sarah said...

home made roti canai... terliur...

KAMATO said...

Orang kata air dicincang takkan putus, macamana keadaan pun saudara tetap saudara

Kak Lady said...

Rajinnya mak tu buat roti canai sendiri...kak lady ni memang tak suka makan kedai mamak...nampak tak hygenic...

AF tu...sekarang kak lady dah tak afundi lagik dah...first & last masa zahid dulu...pastu minat kat mawi tapi tak afundi...sebab undi dia dah banyk...heliza tu suara memang best...muka plak sweet..pastu tak gedik..

Dulu kak lady layan F1...sekarang tak lagi...sebab schumi dah takde....minat kat michael aje...

Moga Mak we tu segera sembuh....

Ajzie said...

Nama cidinz Helmi ker? hihi sama nama dengan abg ipar saya juga..Hilmi.. Ehh Ada sedara di German rupanya.. Nama sapa, Di German tinggal dimana? Mana ler tahu kenal ker...

cikdinz said...

pb - tetap ahli keluarga kita.

nbk466 - kita pon belajar dari kehidupan. takdelah belajar setakat sekolah jer.

d - tak pernah undi pon. suka tengok jer.

mamasarah - cobe lah buat roti canai kat sana..heheheee..

kamato - ye betuiiii...

kak lady - fuyooo..kak lady suka zahid orange woooo....

ajzie - takdelah sedara tp dia selalu gi oversea. ada bisnes...

loveujordan said...

macam-macam perkara berlaku.....
hidup takkan sunyi dari suka-duka...

roti canai mamak taknak, roti canai mak yes yes nakkkkk :)

goboklama said...

ish..ish..ish...sibuknyer!

cikdinz said...

loveujordan - roti canai mak lah dulu bawak balik hostel. best...

goboklama - ada lagi kesibukan yg belum dicerita kan....heheheee..