Sunday, March 18, 2007

Part 1

Pepagi Sabtu masa tengah tido nyenyak, kami sekeluarga terima 1 panggilan talipon pada pukul 8 pagi. Baru jer nak rehat-rehat kat umah minggu nih dah ada orang kacau. Betul-betul mengganggu aku yg tgh sedap tido dgn mimpi indah. Ntah sape plak yg call pagi-pagi nih. Aku suruh wife aku angkat HP masa tuh. Rupe nye akak ipar aku yg call. Dia mintak tolong kami anto Babah gi medical check-up kat KPJ. Dia tak dapat anto pasal ado hal lain kata nye. Darah aku dah menyirap dah. Apa ke hal plak aku yg kena hantor. Hari tuh janji nak anto Babah tapi kami plak yg kena hantar.

Adek beradek ada 15 orang tapi takde sape yg nak voluntere anto Babah. Balik-balik aku ngan wife jugak yg buat. Mana aku tak hangin satu badan. Wife aku lah yg jadik mangsa kena marah.
Dia diam jelah pasal mmg family dia yg salah.

Tanpa aku peduli kan wife, aku sambung tido balik. Aku buat tak tau jer. Wife aku diam sampei lah dia mula memujuk aku tuk menghantar Babah. Sampei mana aku nak marah kat dorang. jadi kejap jer aku dah sejuk. Bila aku dah cool tuh, aku suh wife ngan anak-anak bersiap.

Kami terus pergi umah mertua aku kul 9.30 pagi tuk menjemput babah. Kalu ikut kan, appoinment babah ngan doc kul 10 pagi. Jadi sempatlah sampei kat sinun. Kami sampei KPJ pon ngam-ngam kul 10 pagi. Dah tak sempat nak bersarapan. Lagilah aku bertambah hangin pasal perut tgh lapor gila. Pempaham lah kan. Tak minum lagi.

Aku diam jer sementara tunggu doc panggil Babah. Dah panggil tu, kami pon masyuk lah sekali jumpa doc. Cerita yg sama mcm hari tuh. Tapi Babah berdegil tak nak operate. Dia takut sebenarnye. Bebalik mintak ubat jerk kat Doc. Pastu jumpa doc yg lagi sorang pon sama gak alasan nye. Aku dah malas nak layan dah.

Dalam pukul 12 tengahari, baru kami selesai. Korang perasan kan aku lom sarapan lagi. Kul 12 baru dapat makan kat cafe KPJ. Bayangkan berapa lama aku berlapar tuh. Aku bukan marah kat Babah tapi marah kat orang lain yg tak paham tentang perasaan aku. Dah lah tetiba jer memberi arahan tak resmi kat aku. Cobelah inform hari Jumaat ke. Dah selesai makan, kami pon puleng lah ke rumah.....

Petang Sabtu tu, kami ada di rumah berehat selepas pagi tadi buat aktiviti dlm keadaan marah. Tido petang nuh sampei kul 6.00 petang. Penat sangat lah tuh. Tetiba wife ajak balik kampong aku. Selalu susah nak ajak tapi kali nih dia yg offer. Jarang dia macam nih. Dia pon berkemas lah kejap bawak baju ala kadar tuk dipakai disana. Sementara aku plak mandikan budak 2 orang tuh. Plan nak bertolak lepas sembahyang maghrib.

Tetiba teringat hari nih kena check-up baby kat klinik Rekha. Kami singgah klinik Rekha di Sbn dulu sblm balik kampong. Orang tak ramai sangat tp kena tunggu doc plak kerna ada orang nak bersalin kat wad atas. Kena tunggu lagi. Dia ada sibuk sket lah hari nih.

Aku plak yg jadik mangsa lagi pasal kebulur tak minum petang. Aku lagi yg kena. Dah takde mood nak tengok Baby. Aku biarkan saja Wife ngan anak-anak gi jumpo doc. Aku tunggu kat luar. Kakak ngan Abang suka lah dapat tengok baby lam perut. Nampak nye baby sihat walafiat.

Dah selesai, kami gi lah singgah makan kat Doll Tomyam masa on the way balik kampong. Memang lalu kat depan restoran tu. Masyuk je aku terus order. Wife aku terperanjat. Aku punya order mcm 10 orang punya makan. Habis makan, kami sambung semula perjalanan ke kampong yg mengambil masa lagi 20 min.

20 comments:

yus said...

sabar cikdinz, ni marah sbb lapar kot. apapun, saya tahu cikdinz ni baik hati orangnya, luar jer baran sikit....kan.

Babyfacekiller said...

a'ah cik dinz.. sabar... nanti kalo marah2 kecik hati babah...

okies cik dinz.. smilee...

p/s: kampung cik dinz kat mana? kat tmpt kita pun ada doll tomyam gak... ;D

kakLuna said...

geram jugak dgn sikap adik badik macam tuh..tp kene sabar le byk2...pikirkan pahala yg ALLAH bagi kalau kita bekorban menjaga ibu bapa..

lepas ni nk dpt baby kan...happy2kan lah diri ye... :)

Kak Lady said...

ahahaha....kebulur punya pasal...order macam nak buat kenduri...heheheh....

pB said...

memang betul orang kata, kalau lapar, tahap kemarahan kita akan berganda ganda.

hopefully hati dah tenang sekarang.

Jangan lak menyesal sebab tak ikut sekali wife ushar baby dalam perut tu...

berapa gelas air, order??

Mama Sarah said...

dah pujuk isteri ke belum ni?

Ajzie said...

Sabar cik dinz.. Sian wife cikdinz tuh.. Dah ler kawan tuh tgh pregnant..

Jgn marah2 lagi ok.. Cool..

D said...

ada dua je pesan saya:
1) kalau tengah marah-marah gitu, selalu ingat: aku buat ni "kerana Allah ta'ala". insyaAllah sejuk sket...kalau tak, habuk pun tak masuk!
2) apasal la tak sambar apa-apa buat alas perut dulu? Saya selalu kalau nak keluar je, mesti make sure semua dah jamah (at least sikit) sebab belum tentu jumpa makanan nanti!!!

Sunan_Jati said...

wahaahhah.. aku baca un rasa mcm nk marah jer... erm.. sabo... mcm D kata ingatkan allah... heheheh!

13may said...

takpa...order 10 org makan ka, 20 org makan ka...janji makan sampai habih....jgn membazir:)

Helena said...

cian cik dinz, bad mood memanjang je weekend lepas.... ini dah terbalik kut nih, patut wife yang mengandung banyak songel..... rupa2nya menyangkit kat Cik Dinz.....

yela... orang dah lapar... lain kali, capai apa2 kat rumah ke, kat cafe KPJ ke, dapat ngunyah sikit....

Qisst said...

apsal cikdinz, kena mabuk org.ngandung ke? asyik moody jek..

NBK466 said...

Sometime bila lapar mmg mudah HANGIN..den kalau time2 gitu akan curi2 masa utk MAMAM jap..dpt alas perut pun jadilah...

wan said...

aku pun bengang juga bila benda2 unplanned ni mengganggu idop aku.

dan aku tak suka juga bila family in law byk lepas tangan

tapi, layan ajerlah sementara diorang seme masih ada ni cik dinz. bila lagi nak berbakti kan? :)

doll tomyam tu kat mana? kat seksyen 3 bangi ni semua kedai seafood tak sedap. kena keluar ke kajang kalo nak makan. ampesss.

loveujordan said...

sabar pak, bukan you sorang je pernah alami benda macam ni ...ramai yang senasib... itu maknanya you yang Allah pilih untuk jadi tauladan ..walau pun tengah lapar dan letih, rasa tanggungjawab tu ada...sejuk hati wife and baby :)

Pisces said...

doll tomyam kat mana? next trip boleh la singgah..

Queen Of The House said...

Sabar aje lah .... lagi pun bapa mertua pun macam bapa sendiri juga. Nak marah kat ipar2 tu tak apa tapi jangan FIL terasa dan terguris hati pulak ....

cikdinz said...

ayus - baik hati yeik. baik ada makna nye.

babyfacekiller - kampong sy sama ngan kampong MB NS...

kak luna - dah happy dah...hahahahahahahahaaaaa...

kak lady - nasib baik tak ajak meja sebelah join sekali...ekekekekekekekkkk...

pb - dah tenang dah. minum tu takde dah banyak. teh o ais, tembikai, air suam 2.

mamasarah - dah ok dah. takde pujuk pon.

ajzie - dah ok pon...heheheee..

d - kena beringat kan...

sunanjati - dah sedar nih...

13may - dapat gak makan..

helena - planning dah ubah. itu yg hangin tu.

qisst - mabuk ni. muntah-muntah.

nbk466 - kau kan tau aku tak leh makan kalu wife dan anak tiada di sisi.. rasa cam tak patut jer..

wan - plan nak tido lebih tak dapat.
dol tomyam kat sbn larr...

loveujordan - lapar bangetttt...

pisces - doll tomyam tuh kat depan taman bukit mas sbn. rasanye branch kat sbn jaya tuh dah bukak. kalu kuar toll snwg, nampak kat belah kanan...

qoth - tau lah dorang malas nak layan alsan oprang tua tuh. tapi buat jelah apa yg patut. kalu betul dia dah nak "pergi" sangat, kita redha jelah kan...

achik said...

haha cik dinz ni... jgn le marah2... lenkali jgn biar perut lapar ek... ;p

cikdinz said...

achik - lapar sbb ikutkan sangat perasaan marah nuh.
padan muka aku kan.....