Wednesday, March 21, 2007

20 March 2007

Hari nih aku kena pergi training kat Akedami UEM,PJ. Ingat nak tangguh kan dulu pasal kerja banyak kat opis. Tak leh plak. Bos suh jugak pergi. Kenalah aku pergi. Jadi last week lagi dah plan nak car pool ngan member yg lain. Janji berkumpul awal pagi di rumah salah seorang member. Nnt kereta bleh letak kat lam kawasan umah dia.....



Pukul 6 pagi aku dah bangun. Memang set jam tuk bangun awal. Wife aku pon kena bangun jugak siapkan pakaian dan sarapan tuk aku. Dah lepas sembahyang subuh, aku bersiap. Kat luar hujan. Rasa nye dah lama dari mlm tadi. Dah selesai minum pagi, aku pun bertolak lah kuar 6.30 pagi ke rumah member nuh....

Takde lah bawak keter laju kerna jalan licin. Masa keter baru jalan, dorang sibuk call plak. Janji awal tapi aku je sorang yg belum muncul-muncul. Aku dah lambat rupanye. Takpe lah, biar dorang tunggu. Selalu aku je yg kena tunggu orang. Kali nih orang lain lak kena tunggu aku.....

Sampei di satu simpang 4 betul-betul di depan kilang ON Semiconductor, Senawang tuh ada traffic light. Selalu nye banyak keter yg akan beratur kat sini. Kali nih aku kat depan sekali. Kebetulan agak nye. Aku tunggu lah traffic light tukau jadi hijau untuk aku jln. Masa tuh lampu maseh merah. Kereta pon banyak dah beratur kat belakang aku. Masa nih datang 1 Motor Virago dok kat tepi keter aku. Dia pon tunggu traffic light hijau juga. Aku nampak lampu semua arah dah tukar merah. Aku punya lane belum lagi hijau dan aku maseh menunggu giliran. Motor Virago tu terus jalan tanpa tunggu lampu jadi hijau. Lepas 2 saat baru lampu hijau dan aku pon menyusul lah jalan kat belakang Virago. Jarak dia 1 kaki je ngan keter aku.....

Sekelip mata je 1 biji motor kapcai dgn laju nye datang dari jalan kiri dan terus langgar Motor Virago tuh. Aku tergamam sekejap sbb tengok eksiden depan mata. Dua-dua motor bersepai dan terseret seberang jalan. Mat rempit tuh bawak motor laju dan muncul tiba-tibai. Dia langgar lampu merah dan terus bertembung ngan Motor Virago tuh. Aku tak tau nak buat. 2 orang terkulai kat atas jalan. Dah mati agak nye sbb aku tengok dah tak bergerak. Oleh kerna aku dah ada janji, tak dapat lah berhenti dan menolong mereka. Rasa kesal dan kesian pon ada......

Sampei di TTJ tepat kul 7. Semua tgh menunggu dgn bosan nye. Beribu kali rasanye aku mintak maaf ngan dorang. Kami pon bertolak lah ke KL lam 1 keter. Sepanjang perjalanan tuh hujan. Sampei di tol Sungai Besi jem teruk. Kami tak tau nak ikut jalan mana. Oleh kerna nak mengejar masa, kami pon potong lah ikut Highway Pantai. Konon nye nak kuar kat kerinchi. Pun jem gilos. Lalu jelah jalan tu. Nak buat camne. Kot keter leh terbang, ok jugak.....

Terpikir mcm mana orang KL ni boleh tahan mengadap jem hari-hari. Bleh jadik giler di buat nye.....

Kami sampei akedami kul 9 pagi. Program ikut jadual sepatut nye start kul 8.30. Terus ke meja registration di dalam. Program belum start lagi rupa nye. Ramai lagi tak sampei. Agak nye sangkut kat dlm jem kot mcm kami tadi. Jadi training kena delay sket sehingga semua orang sampei. Kami melepak lah kat luar sesambil melawat kawasan baru ni.....

Kalu ikutkan, Akedami UEM nih baru lagi. Ia start digunakan pada awal tahun hari tuh. Kami ni kira 2nd badge yg guna kan. Mereka baru pindah dari HQ. Dulu di HQ mereka ada 1 floor untuk training centre tapi tempat kecik. Dorang pon mintak lah pindah ke kawasan yg lebih luas. Cari punya cari dapatlah tempat nih. Dulu dia warehouse terbiar tapi dah tukar jadik training centre yg hebat. UEM beli kawasan nih..........

Tempat mmg bagus. Kawasan lobi dah mcm hotel. Cafe pon mcm coffee house. Kemudahan sukan pon best. Belah kanan ada futsal. Belah kiri ada court badminton. Belakang ada court tennis ngan bola tampar. Kat tingkat atas ada snooker dan karaoke. Dasyat tak.....

Training kami bermula pukul 9.45 setelah semua peserta sampei. Motif training nih diadakan adalah untuk menggabungkan semua staff dari anak syarikat.Untuk berbincang dan berkongsi idea tentang kemajuan syarikat dan apa yg kami bleh sumbangkan. Mereka semua termasuk aku datang dari background yg berlainan. Ada engineer, eksekutif, manager, GM. Jadi mungkin kami dapat belajar benda baru dari mereka. Kalu nak citer semua, tak cukup masa lak kang.....

Selesai training pada pukul 5.30 petang. Kami berheat-rehat sekejap di lobi sblm memulakan perjalanan. Perjalanan pulang kami agak lancar juga. Tidak seperti pagi tadi. Tiba di TTJ pada pukul 7. Aku pon terus pulang.........

14 comments:

maklang said...

tulaaa...kena berhati2 di jalanraya...

sya said...

isk tenguk live accident.. ngerinya

pB said...

nasib baik CIK DINZ tak apa apa...
syukur..

kalau pBlah, rasanya memang dah ketar kepala lutut...

sekali sekala tukar angin , pergi kursus, bagus jugak kan...

ofis pB sekarang tengah cut budget, so , tak bertahun tak pergi kursus...

menci tul...

tapi kalau kena kursus, rugi pulak. Nanti miss semua cerita yang pB dok tengok hari hari kat pejabat...kuang kuang kuang

wan said...

ngeri!!!

time tu baru mat rempit tu ingat mati kot.. kalo tak merempit tak ingat akhirat langsung!

KAMATO said...

kesian virago tu, tak pasal2 bersepai

Ajzie said...

Jln2 di KL mmg sibuk..tak kira waktu rasa nya. Adehh kesianya Virago dan kapcai.. patuhi lah arahan lampu isyarat..agar jiwa dan harta selamat.

cikdinz said...

mak lang - malang tak berbau. sampei hari nih tak leh lupo....

sya - ada sket rasa ngeri dan terharu....

pb - kalu cepat 3 saat, sy pon kena sekali...ish!!! ngeri nye...
kursus tuh best...

wan - idea aku senang jer kalu nak kurang kan rempit. musnahkan semua kapcai dan bagi dorang pakai skuter. tak pon motor besar...

kamato - malang tak berbau. tak sempat bau terus kena langgar...

ajzie - undang-undang ada tuk mengawal manusia. kalu tak ikut, membawa padah kan....

NBK466 said...

Ish...den minta2 laa dijauhkan dari nampak accident depan mata..mmg kena berhati2 dgn mat2 moto nie...even dia lebih kecil tapi kita pulak yg takut kat mereka..

Babyfacekiller said...

sian kat mamat virgo tu ek... x pasal2 dia kena accident...

achik said...

ish ngerinya eksiden...

kakLuna said...

erk?mati ke?kepala putus ke?eiiii..

cikdinz said...

nbk466 - itu lah pasal....

babyfacekiller - tak pasal-pasal...

achik - sampei hari ni ingat...

kak luna - rasa nye mati nuh...

NBK466 said...

Che Dinz..bila den borak2 dgn Epol & Gaox pasal accident tuh.. Budak yg bawak virago kut rerupanya budak SCM - budak Funnel lagik. Tapi both rider are okey. Budak Funnel tuh patah 3 jari kaki dier jerk..

cikdinz said...

nbk466 - aku dapat rasakan budak tuh dari SCM.
rasa cam kenal jerk...