Sunday, March 11, 2007

New baby

Malulah nak citer kat korang.

Tapi aku citer jelah kan. Sabtu lepas kami dah gi klinik for the 4th time tuk check baby baru. Sebenar nye dah 3 bulan wife aku pregnant. Malas lak nak gembar-gemburkan kat korang dulu. Dah kompom ada nih baru leh citer. Kalu ikut kan doktor punya anggaran, bersalin lam awal bulan September. Kira sebelum bulan pose lah tuh. Nnt leh raya ngan baby baru lah aku..Alhamdullilah....

Kami tak tau lagi dapat anak lelaki ke pompauan. Tapi aku tak kesah kalu ikutkan. Dapat anak lelaki ke pompuan aku terima. Itu adalah kuasa tuhan tuk menentukan. Janji dia lahir dgn sihat dan sempurna, udah. Menjadi tanggungjawab kita untuk menjaga dan mendidik anak tersebut.

Agak nye apalah rejki aku nak dapat nih pasal dulu masa anak 1st, dapat keje baru ngan gaji lumayan nye kat Bangi. Anak 2nd, aku dapat naik gaji tinggi kat kompeni nun jugak. Tapi takpelah, apa saja rejki yg Allah nak bagi aku terima dgn rasa syukur nye. Yg penting, anak ngan wife aku selamat.....

Skang nih dalam dilema kerna kami tak tau nak decide bersalin kat ne. Pening paler pikir. Kalu kat klinik swasta yg kami datang check, ramai orang plaks. Klinik nih banggali yg punya. Dia punya tamak sampei dia sorang jer doktor yg check orang, dia yg sambut kelahiran, dia lah tukang bagi ubat, dia lah yg gi pasar, dia lah yg gi servis keter, dia lah yg anto anak gi sekolah. Sumer lah dia buat. Aku tak nak lah nnt ada masalah...

Kalu ikutkan, anak aku yg 1st dulu lahir kat klinik nih. Mmg memula tuh daftar kat klinik nih pasal SIL yg rekemen. Yg 2nd plak lahir kat spital Kajang yg ntah apa-apa tuh. Kat spital pon ada kes denggi. Mangkuk betul....

Kalu nak bersalin kat spital prevet, pempaham jelah kos nye. Aku dah usha 2 spital prevet yg terkemuka kat bandar Sbn nun. Buleh tahan lah dia punya kos dan rasa takde masalah pasal kos nye.. Standard lah kos tuh. Tengoklah mcm mana kami punya plan. Kalu aku nak wife ngan baby selesa, leh lah bersalin kat sinun. Tak pon wife bersalin kat GH tapi mintak dok 1st class. Pon buleh jugak. Ntah lah..pening..pening..pening......

Skang nih wife lam tahap mabuk yg teruk pasal takleh masak. Bau kat dapur pon tak leh. Peti ais pon tak leh bukak. Parah gak nih. Padahal masa pregnant budak 2 orang tuh, takde plak mabuk teruk. Jadi dalam tempoh kuarantin nih, banyak lah masa kami luangkan tuk makan kat luar dan kengkadang tuh aku masak lah. Takdelah teror tapi bleh lah bukak restoran...hehehehee... Itulah gamak nye kesah idop aku skang nih....

Pasal pak mertua aku plak, ada lagi citer-citer best yg dibuat nye. Petang Khamis hari tuh kami dah bawak balik umah. Dia ada lah dok kat umah. Mlm tuh dah kuar dah gi melepak ngan kengkawan kat kedai depan. Takpe lah jugak. Kami bleh lagi terima. Lagi pon aku dah pesan kat SIl ngan BIL tuk sorok kunci keter lagi satu supaya Babah tak gi merayau jejauh.

Hari Jumaat pagi tuh dia mintak kunci keter pasal nak gi kubur. Mmg rutin dia hari-hari, pepagi lagi dia ke kubur. Nnt dia amek lah upah bacakan yassin ke, bersihkan kubur ke, uruskan pengkebumian ke. Itulah yg dia buat. Jadi SIL pon bagi jelah.

Pastu tengahari dia balik lah lunch ngan gi Sembahyang Jumaat. Dah selesai semua, dia nak amek balik kunci keter tuk gi melepak minum. Apa lagi, SIl ngan BIL buat tak tau jelah. Ok lah, dia diam jerk. Aleh-aleh, petang tuh dorang nampak dia gi jalan kaki jer. Jauh tuh, lam 4 km nak gi sinun. Merajuk punya pasal, dia gagahkan jugak jalan kaki. Apalah orang tua nih.

Adek ipar ku gi lah jemput dia. Suh naik keter tak nak langsung. Dihalau nye adek ipar aku balik. Sumer orang dah malas nak amek tau. Buat pening paler je. Dia balik ngan kawan baik dia malam tuh. Itu pon kawan dia yg tolong hantarkan. Kalu tak balik jalan kaki jugak.

Sebenarnye, kami tak nak sejarah lama berulang kembali. Dulu arwah pak teh, adek pada babah pon sama jugak. Tak bleh nak dok umah. Sampeikan orang umah dia jatuh pengsan dan meninggal kat umah pon dia takde, gi melepak ngan kengkawan. Pastu pak teh meninggal pon tengah melepak ngan kengkawan jugak. Tetiba jatuh masa tengah berjalan kat bandar. Dia ada sakit buah pinggang tapi tak nak gi spital cuci darah. Ikut kan sangat cakap kengkawan dia. Tulah jadik nye....

Jadi, kami tak nak perkara yg sama berlaku pada Babah.

36 comments:

pB said...

salam CikDinz..


tahniah kerana akan menyambut kelahiran anak yang ke 3 ..

pB doakan semuanya akan selamat..

klinik...rasanya baik cari klinik yang betul betul dpt memberi perkhidmatan yang berbaloi dengan bayaran yang kita bayar. Lagipun bukannya murah. Makan ribu ribu jugak...

Yang paling penting isteri selesa...

13may said...

Tahniah Cik Dinz...
Semoga semuanya berjalan ngan lancar:)

NBB said...

tahniah cikdinz. pesan pada wife, jaga makan, jgn lupa vitamin. follow up on time. kalau teruk sangat tak boleh makan, bawak pegi hospital.

menu apa masak malam ni...

Babyfacekiller said...

1st tahniah nak dapat baby baru... yeay, yeay~~!! kali ni cik dinz dapat jadik bos plak kot... sapa tau kan... aminn~~!!

kat mana klinik dr banggali tu... nak kena take note ni, kang tebersalin kat situ plak.. ;))

kem salam kat babah ek... dengan pesanan... nak lintas jalan pandang kiri kanan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

tahniah cikdinz...bertambah lagi umat muhammad kat dunia ni, alhamdulillah...biasalah tahap kesihatan wanita hamil ni bukan same bila peknen...yg penting cikdinz kenalah sabar byk2 yer...kena tahu bwk diri....bab babah cikdinz tu, sabar la yerr, perangai org tua, bih kurang same jer sumer....

loveujordan said...

mabruk !! tahniah!!

I tumpang gembira . bab rezeki tu my darling hubby pun macam u, tambah je ahli keluarga, tambah pangkat, tambah gaji..ada kawan I kata bolehlah beranak sampai belas-belas orang..kaya... 5 cukuplah , Alhamdulillah.

bab alahan tu memang diluar kawalan diri sendiri....bukan dibuat-buat ( I alahan kronik !! ).

teke care !!!

MULAN said...

TAHNIAH la cik din....

seronok nya.. jeles la.. kita ni nak tambah, tak dapat2 lagi..

yus said...

tahniah cikdinz,

oklah, duduk di negara sendiri, wife tgh mabuk mcm tu, boleh lagi makan kat luar tak pun cikdinz masak. Saya masa pregnant yg no 3 dulu pun, mabuk teruk gak, asyik muntah ajer, tapi still kena masak sbb kat sini takde tempat nak makan,balik2 kebab pakistan ajer.. tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Anyway, semoga semuanya selamat. Orang tua ni biasalah kan, lagi banyak ragamnya, kita tegur dia kecik hati, moga2 takde apa2 yang buruk berlaku.

Ajzie said...

Apa malu2 plak cikdinz..
Tahniah buat cikdinz dan isteri... Moga semua sihat dan berjalan dengan lancar...Amin.

Alex Lacey said...

malu la plak dia..kekeke...
tahniah...
kalau Bangi ni rasa tak jauh, bersalin kat Klinik kat Bangi ni...tpt saya bersalin dulu ok..doktornya bagus...walaupun swasta tapi kalau ada komplikasi, dia tetap buleh selesaikan sendiri...pakar la katakan....
he's the first doctor yg saya rasa (sepanjang saya bersalin seramai 6 org ni) sambut baby mcm bidan kampung sambut baby i.e. ngerengkan baby lepas kepala keluar utk kurangkan koyak pada wife (errr...terlalu direct ke ni?)...

kakLuna said...

wah bagus nya...skrg ni kalau jenguk2 blog orang..mesti ada yang baru dpt baby ataupun akan dpt baby baru..

bila la turn blog aku nk citer berita2 mcm nih...takpe sabar,sabar...

k.d said...

Tahniah on the pregnancy..Hopefully well till term.

As for your FIL...hmmm...behavioural change ke tu? Or memang dia gitu? Sometimes behavioural change ada sebab...

Anyway, take care okay.

lindosh said...

tahniahhh cikdinz bakal sambot org baru

achik said...

tahniah cikdinz... :)

Kak Lady said...

First of all...Congratulations....heheheh...orang kata nak dpt rezeki tu...anak kak lady keempat-empat semua membawa rezeki masing2 pada hubby..

Pasal pak mertua tu....sabar ajelah dengan kerenah orang-orang tua ni...memang diorang camtu nak buat cmaner kan...kalau kita bising2 nanti mendatangkan dosa pulak...so nasihatlah elok2...

cikdinz said...

pb - terima kaseh. insyallah semua nye selamat. nnt nak cari tempat yg betul2 ok....

13may - terima kaseh.

nbb - dia memanjang lupo nak makan vitamin. doktor kat umah yg tolong ingatkan...heheheee...
p/s:dah 3 hari tak masak.

babyfacekiller - klinik rekha kat depan the store lama.orang sbn musti tau punya...

refllesia merah - makaseh...

loveujordan - syukrannn...adalah rejki untuk anak-anak tuh...

mulan - insyallah, sabor lah..

yus - nnt dah balik m'sia, jgn lupo beranak reramai...hehehee..

ajzie - shy-shy...haaa...

alex lacey - bersalin kat az-zahrah kee....

kak luna - sabar, itu semua kuasa tuhan kan....

kd - thanks a lot. apa sbb nye dia dah tak behave...
p/s:apa tips supaya anak sy nak jadik doc..

lindosh - makaseh...

achik - makaseh...

kak lady - makaseh. semoga semua baik-baik belaka...

Ayu said...

tahniah.. tahniah.. moga2 semuanya baik2 aje untuk isteri dan baby nya :)

Helena said...

TAHNIAH!

Helena nasihatkan pergi hospital, sbb semua kelengkapan ada. But take note that hospital swasta, tak semua yg lengkap tau. My friend pernah gi ER kat hospital swasta kat sban tu (baby dia few months old - blue black muka sbb takleh nafas) tup-tup spital tu tolak kat GH sbn. So kalau as simple as nak masuk oksigen pun takleh handle... inikan benda lain..

Helena mmg gi hospital je. Dulu kat KL Helena pergi Pantai kat Bangsar tuh. Bila pindah sini, takde private hospital yng 100% reliable, so Helena gi GH je.... tapi 1st class la.... bilik sorang..

eh clinic tu bad repo tau. dgr ceta kena black list. clinic tu pun famous untuk budak2 nak gugurkan kandungan....

Nih semua ceta2 yang Helena dengar aje la.... kalau info salah tak tau la kan....

cikdinz said...

ayu - makasih...

helena - rasa nye bersalin kat GH kot. masuk 1st class. harap semua ok...

yus said...

haha...3 org cukuplah, kalau nak tambah pun, tambah satu jer lagi, baru tiga org anak ni pun saya dah rasa riuh semacam, respect sgt kat orang lama yg beranak ramai dan semuanya berjaya pulak tu.:D

cikdinz said...

yus - nape dulu orang leh anak ramai. generasi skang nih nak anak sket jer.

Pisces said...

tahniah.. tahniah..

Zakiah said...

kelinik benggali mana nih??? hermh musykil.

D said...

malu? mana boleh malu... Wah, cikdinz pandai masak eh? harap-harapnya wife alah bau lama la sket... baru dapat rasa air tangan suami mithali!!! ahaks...

anggerik merah said...

Cikdinz,

tahniah for a new baby to come. Semuga bertambah murah rezeki Cikdinz dan keluarga.

Went to read yr previous entry which I missed or I can't leave any trace earlier. Pasal father inlaw tu susah jugak nak handle dia kan.. Ornag tua can be very very sensitive. Banyak bersabar. Semuga semuanya dipermudahkan.

Mama Sarah said...

tahniah berita yang menggembirakan. bila lagi nak tunjuk skill memasak kat isteri, kan kan kan???

cikdinz said...

pisces - makaseh..

zakiah - rumah bersalin rekha lah. manalah cik tau pasal cik nih bukan orang sbn...heheheeee...

d - sampei my wife kena dok kat luar umah.

anggerik - like my BIL said: anggaplah babah jalan kaki tuh, dia buat exercise...ekekekekekkkk..

mama sarah - makaseh. tu yg mintak resipi dari cik...

Mama Rock said...

cikdinz, tahniah...murah rezeki awak ya. hope your babah beransur pulih la...orang tu ni kena layan je kerenah dia.

NBK466 said...

Tahniah Che Dinz... Tuh yg bebudak BAKOB mengumpat tuh..tiap kali tukar keje..dapat anak..tiap kali dapat anak tuaku tempat keje..

p/s : Takat org2 bukan gomen nak dapat ward 1st class kat GH...HARAPPPPPP

cikdinz said...

mama rock - thanks...

nbk466 - ooo....ngumpat aku yeik.aku tetap champion rekod kelahiran anak paling ramai dlm bakob. kau kena hingat tuh...

Anonymous said...

Tahniah ye.. ramai member kita yg dah dpt baby & bakal dpt baby thn 2007 ni..

semoga semuanya selamat..

Zakiah said...

uik silap la tuh...cik ni dah dekat 10 tahun kat sban....ko cakap ajer amneder semua dalam tangan lar....

cikdinz said...

anonymus - makaseh lah yeik.

zakiah - ala, kat depan the store lama lar. deret ngan restoran negeri.

Helena said...

cik dinz. jangan pilih bilik satu katil yg ada air cond. Orang kata berhantu.... hehe... entah betul entah tak... (or entah2 bilik2 dia sekarang dah di campur adukkan... ini ceta few years back)

wan said...

aku lak yg sedih baca entri nih cikdinz.

apa pun, tahniah la eh. jagalah dia, layan aje karenah dia, org mengandung mmg gitu. :)

p/s: baru lepas check, satu garis lagi.. uwaaaaa

cikdinz said...

helena - ntah, ok jer. pernah dulu kena tido kat atas lantai dia beralaskan tikar mengkuang....

wan - satu garis lagi.mende tuh ??