Wednesday, March 7, 2007

Hal Bapak Mertua Ku...

Hari Selasa pagi, Babah dah kena masyuk KPJ Seremban pasal kencing kuar ngan darah. Dah beberapa hari ada masalah nih tapi dia tak nak cakap ngan orang lain. Ini dah kes kali ketiga kena penyakit nih sejak tahun lepas. Dulu sampei kencing takleh kuar. Umur dah 81 tahun tapi perangai cam bebudak. Dah sakit pon nak rahsiakan dari anak-anak. Tak nak bagitau langsung. Dah teruk baru nak cakap....

Hari Selasa tuh aku keje. Dapat tau pon dah petang bila wife aku call bagitau. Aku singgah jap kat KPJ masa balik dari keje. Mmg kebetulan lalu kat depan spital tuh. Sampei kat spital kul 6 petang. Boleh tahan ramai nye orang dtg melawat tapi aku senang jer dapat parking. Rejki aku lah kan....

Aku melepak lah kat wad Babah ngan wife dan anak-anak yg dtg ikut kakak ipar. Pastu tinggal lah kami anak beranak pasal kak ipar kena balik rumah ada urusan lain. Dah lama melepak kat situ, baru perasan Babah hilang ntah ke mana. Padahal, elok jer dok kat tepi. Kemana lah orang tua ni. Gi merayau lah tuh.

Kami pon dapat jumpa ngan doktor yg merawat Babah walaupon Babah takde kat wad masa tuh. Aku ngan orang umah berbincang lah dgn doktor pasal penyakit Babah.

Dia ada 3 penemuan mengenai penyakit yg dihidapi oleh Babah.

1. First sekali, x-ray paru-paru ada nampak sedikit kelainan kat sinun. Ada mcm ketumbuhan kecik bersaiz ujung jari kelingking. Kalu ikut pendapat doktor, mereka kena guna jarum yg halus tuk amek sample dan buat kajian samada benda tu kena buang atau biarkan jer kat situ...

2. Pastu second plak, perkara merbahaya tuk main urat darah yg membekalkan darah pada usus, perut, kaki dan bermacam-macam lagi. Saiz normal tuk urat darah tuh adalah 5cm. Tetapi saiz yg ada pada Babah dah lebih dari 5 cm. Surface untuk pembuluh darah tu telah mengembang, menjadik menipis dan tak stabil. Dia bleh pecah bila-bila masa kalu tak di rawat pada masa sekarang. Kalau itu kejadian berlaku, ia sudah terlambat untuk diselamatkan dan boleh membawa maut.

3. Dan last skali, ada masalah ngan prostate babah. Prostate dia dah membengkak dan mereka suspect ada cancer kat sinun. Doktor tak tau samada ketumbuhan atau kanser. Bila mende tu dah bengkak, ia dah blok salur kencing. Patutlah air kencing susah nak kuar dan ada darah. Cara nak tau pon ada sikit ngeri lah pasal dia nak kena masyuk kan kamera dan rawat mende tuh. Kira mcm operation jugak. Korek mende tuh kuar....

Tetiba Babah muncul jer kat depan pintu. Aku terbau rokok masa tuh. Sape plak yg hisap rokok ni. Sah-sah orang tua ni yg hisap rokok. Dah sakit pon nak isap rokok jugak. Aku buat tak tau jelah. Ingatkan aku sorang jer bau, doktor ngan wife aku pon bau. Bukan main marah lagi doktor tu. Apa lagi, sia-sia lah kena bebel lah ngan wife aku.

Dalam marah-marah tuh, Doktor terangkan balik citer yg sama kat Babah. Bila tanya nak operate ke idok, tak nak plak. Tau lak dia risau bila doktor sebut pasal operation. Leh nampak air muka dia berubah dan penuh kerisauan. Sape suh hisap rokok. Dah keadaan sakit mcm nih pon nak merokok lagi.

Dah selesai perbincangan, kami pon balik lah umah nak bincang ngan ahli keluarga. Sampei umah senyap sunyi. Sumer orang tgh termenung memikirkan hal Babah. Tak leh jadi nih. Kami bincang ngan adek-beradek sumer. Besok kita cube bincang lagi ngan Babah dan Doktor. Pepehal mlm tuh, adek ipar aku kena jaga supaya orang tua tu tak merayau. Yg risau tuh kalu dia gi merokok lagi...

Malam tadi takleh tido sampei pagi. Memikirkan hal bapak mertua ku. Layan tengok bola jap. Pepagi lagi dah ready nak gi spital. Call opis dulu tuk maklumkan cuti emrgency aku. Gi sarapan kat S2 dan terus gi spital. Takde lah ramai sangat pagi nih pasal hari bekerja. Jumpa makcik ngan anak buah Babah kat wad. Adalah yg dia bincangkan ngan Babah tu.....

Rerupa nye pagi nih takleh buat apa-apa pasal darah tinggi babah naik sampei 218. Tinggi nye, Babah risau lah tu gamak nye nak kena operate.. Jadi doktor takleh buat apa-apa. Pesan ngan kakak-kakak ipar ku kat umah tuk cari dan bawak ubat darah tinggi. Nasib baik nurse dah bagi tuk kontrol keadaan dia...

Dorang pon datang lah bawak ubat. Masa dorang sampei, ada berita tak best yg kami dengar. Tengah dorang carik ubat kat umah, jumpe sebungkus ubat yg dapat sebelum nih dari hospital. Rupenye Babah tak makan ubat langsung. Patut lah penyakit tu datang balik. Apalagi, kena leter plak ngan kakak ipar ku.

Pukul 11.30 lagi dorang dah bagi makan. Lepas makan nasik, time kena makan ubat plak.
Kami sempat berpesan kat nurse tuh supaya tunggu Babah makan ubat, baru leh pergi. Tak nak peristiwa yg sama berulang lagi.

Pukul 1, dorang pon balik sbb kena jemput anak balik sekolah. Angkut anak aku sekali balik umah sbb dia dah burng jer kat sini.. Aku ngan wife tunggu lah Babah. Buatkan air, layan dia makan, teman gi toilet, bawak dia jenjalan.... Aku ngan wife jaga sampei petang sementara nak nunggu adek ipar sampei.. Adalah orang datang melawat kekejap mcm kengkawan, sedara-mara.. Mak mertua aku ada lah datang tengok Babah. Adek ipar aku yg bawak Mak pasal nak kena tukar shift ngan aku jaga Babah.

Perut lapar lagi. Ajak dorang sumer gi minum petang kat kafe. Takdelah ramai orang. Mahalnye makan kat bawah tu. Dah lah order lambat sampei. Patutlah takde orang. Apalah dorang nih.

Lepas minum, aku ngan wife terus balik umah mertua pasal risaukan anak-anak yg tinggal kat umah mertua.

28 comments:

kakLuna said...

bila ibu bapa jadi mcm tu, ujian lah bg anak2, kene byk bersabar dan berdoa pd Allah smoga dosa2 ibu bapa diampunkan..

pB said...

orang tua kalau sakit kdg kdg lebih dari anak anak kecil...

sebagai anak , kena lah kita , byk sabar melayan karenah mereka...

pB doakan agar FIL akan sembuh

maklang said...

moga2 Babah cepat sembut.

Kita dah tua2 nanti mintak2 tak menyusahkan anak2 lah hendaknya...

yus said...

Semoga Babah cepat sembuh.

RaFFLeSiA MeRaH said...

same gak ngan diorg, mendoakan kesihatan babah cepat sembuh, sabarlah yerr...sumer org akan rasa situasi camni selagi bergelar seorang anak...moga tabah menghadapi ujian ini....

Bunga Rampai said...

Salam,

Begitulah hidup kita, akhirnya balik menjadi macam budak-budak. Dan tibalah masa ujian-NYA untuk anak-anak pula.

Maga Babah kembali sihat.

:)

Mama Sarah said...

SEmoga tabah dan diberi kesabaran dimasa begini. Moga kita yang menjaganya dapat pahala juga.

loveujordan said...

semoga babah sembuh hendaknya... dalam hal ni kena betul-betul jaga perasaan orang tua...pujuk baik-baik agar dia rasa tenang walaupun dia sakit..TLC is #1 .

lindosh said...

hurm.. tingat lak arwah abah ku masa sakit dulu.. btw smoga babah cikdinz cepat sembuh ye!

MULAN said...

semoga dia cepat sembuh.. hhmm orang tua camtu la. nak lebih attention.. kena byk sabar. depa jaga kita sampai besar, la ni turn kita lak jaga depa kan..

k.d said...

I baca your entry..I terus tukar jadi mode doktor.

Takpelah...I tukar balik jadi mode seorang anak.

Hope it's nothing serious...I really do. We all pray for his well being.

D said...

tak pelah.. biar je dia hisap rokok tu. orang tua lah. cakap dgn wife and kakak ipar, simpan je la air liur tu. kalau nak membebel, baik tak payah. semoga Allah memelihara semua!

Ajzie said...

Semoga 'Babah' cepat sembuh.. Amin Ya Rabbal Alamin.

achik said...

org tua sakit mmg kdg2 lagi byk karenahnya... kena byk bersabar melayannya... hari ni turn diorg esok2 turn kita pulak kan... semoga 'Babah' cikdinz cepat sembuh...

NBK466 said...

Dgn org2 tua nie selagi boleh biarlah berlembut...guna physiologi.. Bila dah sakit..kena marah pulak nak2 bila dah berumur takut kecik hati beliau.. tau jer lah org tua nie dah berumur sensitip. Tuh yg BP pun naik.

Buleh minta 2nd opinion kalau perlu. Serta kos2 yg terlibat sekiranya pembedahan tidak dapat dielakkan. Juga turut berdoa semuga beliau sembuh segera..

jun said...

cikdinz,

kalau ada kaitan pembedahan , selain dari faktor kondisi, selalunya faktor usia pun dalam pertimbangan tinggi para doktor, sebab tu di beri banyak option yang dirasakan yang terbaik untuk nya.

Pada Babah tu , rasa gemuruh dan takut mesti ada , CikDinz lah antara insan yang dirasakan Babah boleh menenangkan hati dia .. tapi selalunya orang tua cam tu lah , lebih banyak diam dari nak bercakap.

Insya-Allah , Babah dapat sihat semula seperti sediakala secepat mungkin.

Qisst said...

my late father who was a smoker pun camtu gak masa akhir2 hayatnya. Apa yg.qisst tau,org.tua menyimpan kesakitannya krn.taknak anak2 tau & susah hati. Apa yg.patut dibuat adalah cuba layan dia sebaik-baiknya,bagi urutan yg.dpt.meredakan kelenguhan tubuh tuanya & berdoa utk.yg terbaik... Qisst menyesal tak dpt.lakukan semua itu....

Pisces said...

sama la ngan atuk den tu, susah tul nak suruh makan ubat.. nak suruh g jumpa doktor pun susah.. ishh.. naper yer..

cikdinz said...

kak luna - Kena berkorban segala-gala nye. Terasa jugak bila orang lain tak nak berkorban. Padahal adek-beradik ramai.Takpelah kan....Jgn nak diungkit. ye dak...

pb - makasih...

mak lang - insyallah...

yus - terima kasih.

reflersia - terima kasih.

bunga rampai - itulah dia kehidupan. setiap yg muda pasti akan merasai tua...betul tak ????

mama sarah - insyallah.

loveujordan - akhir nye dapat jugak pujuk dia. makasih...

lindosh - makasih...

mulan - sy ngan wife yg jaga. orang lain buat tak tau jer. takpelah kan...

kd - rasa nye you tau apa masalah my babah. anyway, thanks for your concern.

d - sy dah 4 bulan tak hisap rokok. Nak berenti terus lah....

ajzie - aminnnnn!!!!

achik - insyallah...

nbk466 - smlm dah meraung-raung nak balik. aku dah bawak balik umah. aku pon dah lantik akak ipar jadik nurse babah. dia akan jaga ubat babah.
next week baru ada check-up kat KPJ....

jun - sy yg rajin melayan dia. orang lain buat don't know jerk...
takpelah kan...

qisst - yg nak marah tu dia lebihkan kengkawan dari family..sian kat ibu mertua ku..

pisces - kena pujuk baik-baik. baru leh jadik...

Kak Lady said...

Sabar-sabar cikdinz...orang-orang tua ni memang camtu...kadang diorang pikir takmo menyusahkan anak2...tapi mereka tak tau kita sebagai anak...bimbangkan kesihatan mereka...

Kadang orang tua ni lebih degil dari anak2...so jgn lah salahkan mereka...heheheh

Moga babah cikdinz akan segera sembuh..

13may said...

mcm mcm....takut dengar...

btw, semoga cepat sembuh untuk FIL

Queen Of The House said...

Harap-harap your FIL gets better soon. Walau apa pun, kita kena ingat, orang tua-tua ni amat sensitive. Nak bagi nasihat ke, nak marah ke, kena juga berlembut dengan dia.

KAMATO said...

moga babah tu cepat sembuh

Ayu said...

kan ke dia akan sampai putaran ke bawah semula.lagi2 dah umur 81 tu.. sabar yer cik dinz.. semoga babah cepat sembuh dan dipermudahkan Allah dalam segala hal.. amnnnnn

cikdinz said...

kak lady - semua bimbang sampei dah tahap bosan pasal nak melayan kedegilan dia.

13may - makasih yeik..

qoth - kengkadang hilang sabor gaks..

kamato - makasih..

ayu - makasih..

wan said...

sekarang dah OK ke dia?

tapi, degil2 orang tua ni, kena layan jek, kang kalo marah dia kecik ati. susah lak nak pujuk. :)

sy doakan semoga dia cepat sembuh.

Babyfacekiller said...

81 tahun tu... memang la perangai nye macam budak2... @ lebih tepat, dah nak masuk fasa nyanyuk tu...

ala... x pe la cik dinz... dah tanggungjawab kita kena jaga ibu bapa.. senang jer caranya... bayangkan bila kita dah tua nanti.. mesti kita pun macam gitu kan... ;D

cik dinz... kalo tanya jgn marah ek... FIL & MIL x duduk sama ke... ;) sori.. tinkiu...

cikdinz said...

wan - aminnn.. makaseh kerna mendoakan...

babyfacekiller - FIl & MIL dok sama tapi MIL pon dah 76 tahun. Not much she can do about my FIL. degil sangat...