Tuesday, February 13, 2007

LTDL LAST WEEK


Tengok jadual, LTDL akan sampai ke bandar Seremban padal hari sabtu 10 Februari 2007. Aku ngan anak-anak memang suka tengok luba basikal. Dah seminggu layan tengok rakaman perlumbaan kat RTM1 pukul 11.30 mlm. Sanggup tunggu anak-beranak. Jarang tengok tv1 tapi lombe basikal nye pasal, aku mengalah lah. Tapi buring lah dia nye pengulas. Dah hilang suare pon nak jadik pengulas lagi. Sape lagi kalu bukan Hasbulalalalaaa.........heheheeee!!!!!

Punyalah excited nak tengok beskal (padahal kat umah ada beskal anak), sampei town pukul 11 pagi. Nasib baik dapat parking ngam-ngam kat tepi tempat dia sampei. Aleh-aleh dengor pengumumam dia, rombongan beskal hanya akan sampei kul 3.30 petang. Cisss!!! hampeh tul.
Dah lah 4 beranak nih kelaparan pasal nak kejor masa. Rupe nye sampei lambat lagi.

Ape nak buat nih. Bawak anak dok tepi dewan tengok bebudak kecik lombe beskal. Aktiviti sampingan kata nye. Dah buring mengadap beskal kecik tuh, tepat kul 12.30 kami pon berjalan-jalan sambil makan eskrim ke KFC pasal dah buring tahap cipan dok kat situ.

Masa lam perjalan kaki tuh, nampak lah FRU tengah melepak. Tengah buring lah tu. 1 group bukak table dan buat air kopi, 1 group melepak hisap rokok sambil usha awek lalu lalang, 1 group lagi tido lam lori.. Memacam aksi lah dibuat dek FRU nih. Kami pon anak-beranak lalu lah kat celah-celah mereka. Ada hajat nak usha oghang umah aku. Nak kena belasah ape...heheheeeeee....

Dah kenyang makan KFC, dalam kul 1.30 petang tuh kami pon bergeraklah beramai-ramai dgn oghang lain ke dewan tersebut tuk berteduh. jalan banyak tutup. Anak-anak aku asyik sebok tanya nape jalan tutup. Penatlah nak jawab. Hari tu memang panas ya amatttt!!!! Camnelah racer sumer leh tahan nih. Musti ade yg out ...

Tgh syiok melepak-lepak, jumpa lak abang ipor ku dan juga anak/anak buah yg berderet. Ipar aku yg sorang nih memang suka layan bebudak. Dia angkut lah anak jantanman dia yg 4 orang tuh campur ngan kuncu-kuncu dia yg lain. Anak dia sumer jantan. Jadi dia suka lah nak melayan anak aku yg girl tuh. Mintak je ape, musti dia bagi punya... Ish! citer pasal dia plak....

Tetiba suara kanak-kanak memecah kesunyian. Berduyun -duyun kekanak tgh turun dari bas yg banyak. Rerupa nye kanak-kanak nih nak join pertandingan melukis. Larrrr!!!, tak tau lah plak. Jadi kami pon dok lah kat tepi dewan tuh sambil tengok bebudak melukis. Anak-anak aku dah merengek nak melukis jugak. Mana buleh pasal ini event orang lain punya. Jadi aku dapatkan dia belon dari badut yg merayau-rayau tanpa hala tujuan kat tepi dewan. Sesambil tuh ade gak orang RTM ngambek gambor. (Malam tuh tengok rakaman, ade kuar gambor anak aku kat TV ..heheheee... Gambor mak ngan bapok dia takde lak.)

Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu baru lah dia announce ade lagi 1 jam. Baru pukul 2.30 petang nuh. Oghang umah aku sibuk ajak gi dok kat depan stage. Awak pon ikut jelah ngan anak-anak. Panas tak hingat kat depan tuh. Kan musim panas skang nih. Sempat lah snap gambor rombongan eskot yg sampei dulu. Ade polis trafik wanita yg cun woooo!!!!!!!!!!.....


Jadik kami hanya mampu bertahan tuk 15 minit jerk kat situ. Baju ngan seluar dah kuyup dek peluh. Takleh jadik nih. MB Negeri Sembilan (orang kampong aku) plak baru sampei. Kami pon pindah lah 50 mtr kedepan sket dari stage. Ade kedai mamak kat situ. Sibuk beli air mineral. Yg tinggal hanya 1/2 sejuk. Yg lain sumer dah kena rembat. Layan jelah air yg ade. Haus nye......

Pengumuman mengatakan ade lagi 20km tuk sampei. Takpelah, kami dah dok kat tepi kedai. Teduh sket. Tunggu lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi.... Pada kul 3.15 petang gitu, keter marsyal lalu kat depan kami dengan laju. Anak aku dah sebuk tepuk-tepuk board besi tuh. Suka lak dia sbb tengok orang lain buat. So, dia pun ikutlah tepuk board tuh.. Aku tgh sibuk amek gambor masa tuh.

Tepat pukul 3.30 petang, pelumba yg pertama iaitu pemenang stage nih pon sampei. Nama dia Alberto Loddo. Memang laju kayuhan dia ke garisan penamat. Rasa nye dalam 80km/j. Laju tuh mcm keter. Tak sempat aku nak snap gambor dia...... 1 group pon sampei dlm 30 orang gitu. Pastu 1 lagi group sampei dalam 40 orang lagi. Lebih kurang 40 pelomba lg tak dapat habehkan perlumbaan. Maklumlah, cuaca panas. Tak best plak dorang sampei sikit-sikit. Kalu sampei serentak best lah sket....


Kami sekeluarga dgn puas dan penat nye, balik umah. Baru keter jln lam 100 mtr, anak aku dedua dah pengsan. Penat gamaknye tuh. Apalah bapak dia dah buat nih... heheeeeheee.....
Jalan jem teruk pasal tutup jln lagi. Jadi 1 jam lak aku nak sampei umah aku. Selalu nye 15 minit jerk...

11 comments:

kakLuna said...

anak saya suka F1 (mcm la mak ayah dia kaya sgt nk beli tiket) kih kih kih

Mama Sarah said...

bagus betul hobi anak beranak ni. hobi yang sihat!

Mama Sarah said...

p/s: hobi bersukan tau.

bukan hobi bapanya yang dok usha wanita berdahi licin tau!

Kak Lady said...

hahahah....tunggu punya tunggu punya tunggu akhirnya sampai lah jugak ye...

Berapa banyak tunggu dah...hehehhe

Kak lady tak minat sangat Le tour ni...kak lady minat F1...minat kat Michael Schumacher & Kimi raikonnen...

lindosh said...

x penah dpt tgk live pon huhuh

PB said...

kebetulan hari sabtu lepas ada Jln TAR... so dptlah tengok ...

hani said...

ya Ampun..time tu we allz kat umah titon ler..leceh bwk baby tempat camtu..sure dia meragamnyalah (baik punya alasan)

cikdinz said...

kak luna - F1 skang nih dah membosankan sket. tak tau kenapa...

mamasarah - nak biasakan anak dgn sport yg berfaedah...
p/s : polis trafik cun habeh. mana nak jupe tmpt lain..heheheee....

kak lady - penat menunggu. dah lah panas. 4 beranak jadik kuda belang dah...

lindosh - kalu tengok live, dia punya feel lain sket.mcm tengok bola ke, F1 ke, bowling ke.......

cikdinz said...

pb - best kan tengok live...

hani - tengok orang lain selamba jerk bawak keter tolak. panas wooo..

Shami said...

sama jer cam hobi kita orang anak beranak...dolu2 lah sekarang anak2 dah besar...he..he..he lagipun banyak aktiviti lain kek rumah ngan surau..he..he

p/s: best dapat bawak anak2 tengok benda2 macam tu...saya dolu2 kalau ada perarakan sempena kemerdekaan pun pergi ..LTDL lalu kat rumah tahun lepas....dolu2 pun pernah pergi kat dataran...he..he best..masa kita kecik2 mana dapat tengok benda2 camtu iyer dak...he.he

cikdinz said...

shami - tunjuk mende yg berfaedah kat anak kita takpe kan..

cm perarakan hari kebangsaan, menanam sifat cintakan negara.

LTDL plak nnt anak nak jadik atlit negara.