Tuesday, February 13, 2007

ASAL USUL "VALENTINE DAY"

Tengah menyibok pagi nih carik channel radio yg best selain Era, terdengar plak rancangan radio Mix fm. DJ-DJ tuh tgh membincangkan perihal bagaimanakah wujud nye Sambutan Hari Valentine. Memasing ade idea yg tersendiri.

Kepada yg telah mendengar, jangan lah tak tengok n3 nih plak. Sekadar hendak berkongsi pengetahuan bersama-sama rakan yg lain. Cerita ini berdasarkan pada fakta sejarah.

Sebenarnye pada kurun ke 14 semasa di negara Peranchis, telah wujud 1 undang-undang hasil dari idea Raja yg sedang memerintah. Setiap pasangan yg hendah berkahwin, mustilah mendapat persetujuan dari kedua belah pihak keluarga dan majlis hendaklah di adakan di gereja yg di terajui oleh paderi bernama St. Valentine....



Maka nak dijadikan citer, adalah sepasang kekasih yg hendak berkawin sangat tapi tak dapat perstujuan dari pihak keluarga. Oleh kerna mereka dah buntu kerna tak dapat idea nak buat mcm mana lagi, mereka pon pegi lah berjumpa dgn St. Valentine dan bertanya pendapat nye..

Oleh kerna St. Valentine nih kesian dan tengok mereka berdua nih teramat-amat lah menyintai antara 1 sama lain, St Valentine pon berjanji akan mengahwin kan mereka dimana pon mereka hendak. Jadi mereka bersetuju dan St. Valentine pon mengahwinkan mereka tanpa kehadiran sesiapa pon.

Pada satu ketika, rahsia yg di simpan telah pon sampei kepada raja dan raja terus menjadik murka yg amat sangat. Raja terus memanggil St. Valentine dan bertanya perkara yg sebenar nye. Akibat dari pengakuan berani nye, dia telah di hukum mati dan mayat nye dipamirkan ke khalayak ramai...

Hasil dari kematian St. Valentine, sumer pasangan menjadik sedih kerna beliau dibunuh akibat daripada peristiwa cinta agong tersebot. Dan sehingga ke hari ini mereka mengingati St. Valentine dgn mengadakan sambutan Hari Valentine di seluruh dunia....

Moral of the story :
Kita jgn lah menyambut Majlis Valentine kerna ia diadakan sempena memperingati St. Valentine (seorang paderi). Bila kita menyambut nye, bermakna kita pun tergolong ke dalam agama tersebut.....

5 comments:

goboklama said...

laa..hari ni ke? mmg.tak sambut.

PB said...

untuk mempamirkan kasih sayang, tak perlu pada hari valentine..

Alex Lacey said...

tak pernah sambut pun...dan tanak sambut pun...kalau betul kita sayang kat seseorang, tak yah tunggu hari special...tiap2 hari pun buleh ehhehe

MULAN said...

toksah kan valentine... birthday & anniversary pon hubby tak ingat bila pun...

betul tu alex lacey, everyday is our valentine day. saya la perasan gitu.. sambut sorang2 hari2..

cikdinz said...

goboklama - tak sambut, tak pe...

pb - ye betullll!!!!...

alex lacey - hehari kita tunjuk kan....

mulan - apa kes hubbymemanjang lupo jerk..