Sunday, February 11, 2007

LIMAU TAHUN BARU CINA



Nampak nye di tepi-tepi jalan dan juga di dalam pasaraya, peniaga-peniaga sibuk menjual limau sempena Tahun Baru Cina.. Pandang kiri, limau. Pandang kanan, limau. Pandang belakang, limau. Pandang depan, limau. Pendek kata, sumer limau lah...

Sibuk betul mereka dgn limau-limau tersebut sbb nak mengembangkan lagi bisnes dan menambah kan lagi kekayaan yg mereka ada.... Nanti mereka boleh bagi angpau besar....



Mengikut catatan di opis setakat hari ini, kami telah menerima sebanyak 10 kotak limau. Dengan ini ia telah mejadik kerisauan oleh semua pihak kerana kutipan limau yg kureng menggalakkan berbanding tahun-tahun yg lepas. Selalunya koleksi boleh dapat sampei 50 kotak ke 100 kotak. Ntah kenapa tahun 2007 tak berapa bagus dan apa kah punca nye kami tidak ketahui..

Koleksi kali ini agak kureng memuaskan dan semua pekerja menjadik risau yg amat sangat. Adakah kerna nak masyuk tahun khinzir(anak dapat banyak, limau tak dapat banyak), adakah kerna bisnes mereka tak berapa bagus, semua supplier jadik kedekut atau payment mereka tak dpt lagi...Mana satu yg menjadik punca nye.

Akibat dari masalah ini, kami tidak dapat membawa limau puleng dan ini membawa kepada berlaku nye konflik keluarga mcm dalam telenovela kerana anak-beranak tak dapat makan limau banyak sambil menonton TV seperti tahun-tahun yg lepas...

p/s: baru dpt lagi 5 kotak....

23 comments:

Alex Lacey said...

banyaknya limau sampai 50 kotak...alaaa, tak elok pun makan limau ni banyak2, sakit tekak ngan batuk karang...:D

PB said...

at least ada lah jugak kan...

kat ofis pB ni, sebiji pun tak nampak lagi....

Kak Lady said...

Cikdinz...baca cerita limau Tahun Baru China ni...membuat kak lady teringat cik abang yang jauh...sebab kalau dia ade pasti sekarang dah ade sekotak limau kat rumah ni...sebab dia suka sgt makan limau manis ni...bila tengok TV malam-malam...2-3 biji sekali dia makan... huhuhuhu

RaFFLeSiA MeRaH said...

kunjungan balas, sedapnyer limau itewwww...duit tu hulur skit kat sini boleh?? kat opis ni pun lum jumpa2 lagi, kulit limau pun x nampak lagi...heheheheh....

kakLuna said...

baru dpt sekotak..uhu..

blackpurple said...

Alah...kalau beli sendiri pun bukannya mahal sekarang... he he he...

MULAN said...

kami anak beranak sampai sakit tekak ni dok makan limau2 tu.. hilang nak bersuka masa cuti nanti, tak baik2 pun tekak ni lagi...

achik said...

byknya 50 kotak... bila CNY sedap makan limau selang seli ngan kacang cap tangan hehe...

salam.. tumpang nyibuk kat sini :)

Zakiah said...

alamk limau mandarin ni saya mmg suka beli satu kotak dulu. Masa keja dulu kat opis ada jugak tapi boss sorang ajer cina. yang lain sumer melayu tu yang dapat ciput ajer. Kalau dapat yang manis tu mmg tak hengat la makan. miss limau mandarin nih. Sini ada mandarin comel comel dari morocco.

ajzie said...

Cikdinzz
Zaman ajzie kerja dolu2..supplier berlomba2 mcm ikan lumba2 nak kasi limau..kat kitaorang dolu. Polisi company limau boleh ambil ler..Kekadang satu hari lebih dari 20kotak..so lepas waktu kerja kena lah tunggu utk aggih2 kan limau utk semua department..sabau aje lah...Tp ajzie malas nak nnggu..coz anak dah tunggu kat umah..

hani said...

dpt 5 kotak pun tak cukup? saya nie dpt sekotak jer tau compare thn lepas berkotak2 dpt..

p/s: Thn Baru Cina disambut di bulan Februari dan byk limau yg dah rosak dan mahal(as what my chinese friend told me)

Ayu said...

sama lah kite suka banget mkn limau :)
tp 50 kotak tu byk tuuuuuuuu

cikdinz said...

alex lacey - nak demam dah makan limau nih. sakit tekakkkk!!!!

pb - dah beli lom???

kak lady - alaaa...nnt abang balik lah tuh bawak limau..

refflesia merah - kalu dah takdetuh, kena lah gi beli tuh kengkawan.

kak luna - sabarrrr!!!!!!

blackpurple - teruskan usaha murni mu.jgn tunggu free jerk...heheheee.

mulan - tulah, sape suruh makan bebanyak..

achik - smlm dah beli kacang kat pasaraya. sedap tul layan ngan limau.
p/s:nyibuk lar. takde sape nak marah.

zakiah - jadik lar dari takde.

ajzie - leh buat bisnes limau kan..

hani - limau tahun lepas kot.

ayu - limau forever...

goboklama said...

ya,betul kata hani,limau mandarin bnyk yg.rosak krn perubahan cuaca sejuk yg.melampau,sbb.tu harga dia mahal.Chinese mmg.pantang kalau beli limau yg.x berkualiti,dat's why x banyak koleksi limau tahun ni gamaknya...

goboklama said...

hey,man! thank you for linking me,you rawkkss!!!..

NBK466 said...

Den raso punyco utamo eh sbb ko ler Che Dinz..ko masuk jerk dari 50 kotak jadi 10 kotak...40 kotak laie ko dah jual..ha..ha.ha...

cikdinz said...

dulu kengkawan "bakob" makan limau den bagi sampei termuntah dek terlampau banyak...
hamper pun banyak gak.
come angpau tu takdelah syer...heheheee..

Mama Sarah said...

nak limau!!!

bagilah 10 kotak pun saya terima!

lindosh said...

saya nak limau jugak :;P

Helena said...

Helena mmg suka limau mandarin. Memang selalu ternanti2 supplier hantar limau... hehe... company pun kasi sekotak sorang....

mmm... manisnya....

Helena said...

Helena mmg suka limau mandarin. Memang selalu ternanti2 supplier hantar limau... hehe... company pun kasi sekotak sorang....

mmm... manisnya....

KAMATO said...

tak elok makan limau tu banyak? boleh sakit tekak tau.... jadi kalau dapat kotak banyak2 kenala hulur kawan2

cikdinz said...

mamasarah - sila kirimkan sampul surat siap setem kepada.....hehee

lindosh - datang lah sbn...

helena - nasib baik lah dpt yg manis. kalu yg masam....

helena - nasib baik lah dpt yg manis. kalu yg masam...
p/s saja ulang lagi sekali sbb dia punya 2 kali...

kamato - ia akan di hulur jika anda mari ke sbn...ekekekkkk..