Sunday, February 4, 2007

KESAH HARI INI...

Hari ini keje seperti biasa. Selepas 4 hari coti, banyak perkara yg perlu disiapkan. Nnt kang marah lak boss aku sbb keje tak siap. Coti nak tapi keje tak nak.....

Nak di jadikan citer, hari nih aku tinggal sorang kat opis. Sorang gi site visit (AM - assisstant manager), sorang gi sekolah anak (clerk), sorang emergency leave (assisstant).
Dan tambah citer sedap lagi, aku nye SM (senior manager) ade meeting lak ngan GM.

Ade cerita nak bagitau korang sumer.

Tetiba masa aku tgh syiok dan khayal melayan blog dlm pukul 10 pagi gitu, aku menerima 1 panggilan talipon yg tlh memecahkan kesunyian opis ku...Panggilan yg betul-betul mengganggu aku punye fokus terhadap blog....

Perbualan kami berbunyik begini-

aku : Hello, Purchasing Department.

suara : Hello, sape tuh (dgn nada yg tegas)

*suara yg agak asing bagi aku.

aku : Saya Helmi, Purchasing Executive.

suara : Ni Encik Shah nih..... Kau punya SM ngan AM gi mana?????????

aku : SM gi meeting, AM gi site visit.

suara : Kau tau tak pasal saya punya proposal project bangunan baru kat mana? Dah buat PR ngan PO ke lom. Sampei hari nih tak siap lagi.

aku : Saya tak pasti plak (dgn konpius aku menjawab). Mungkin kat saya punya assisstant. Tgh tunggu approval kot pasal amount dia besar. Atas 500k kena dptkan approval dari Dato'.

*Aku menerangkan pada Encik Shah.

suara : Apsal plak. Kan saya dah dptkan approval dari MD. Cukuplah tuh. Lagipun projek tuh dalam budget. Tak payah lah dato' nak approve (dah tinggi suare).....

aku : Itu saya tak pasti lah tapi kalu ikut lam D.A.L (director approval list) atas RM500k, kena mintak approval dari dato'... sambil aku ketawa kecil....ekekekekeeekkkk....

*Aku bermaksud nak bergurau sebenar nye.

suara : Jgn buat saya mcm nih. Awak tau tak sape saya. Skang nih awak ade tak pegang DAL. Cobe refer kat situ. Saya ade lah D.A.L tuh......

*(eikkkkk!!! aku tau lah sbb aku yg revise mende tuh) aku ckp lam hati jerk... tak berani nak ckp lam tepon....

aku : Yang saya pasti, kena dapatkan approval dari dato'...

suara : Mana kau nye SM. Mana kau punya AM. Dah lah !!!! aku nak call dorang skang jugak....

aku : (suke ati kau lah) Aku terus letak talipon...

Perbualan kami terhenti seketika.

Selepas waktu makan, SM aku panggil. Dia tanya, aku ade dpt call dari Encik Shah ke. Aku mengiyakan saje. Boss aku takde lah marah kat aku sbb dia paham. Just dia nak bagi nasihat kat aku sebenar nye.
Setiap kali nak berurusan ngan Encik Shah ade cara nye. Rerupanye kalu nak ckp ngan En. Shah kena ade protokol sbb dia dulu keje JKR. Jadi kena ckp mcm kita berurusan ngan pegawai kerajaan.

*larrrrrrrrrrr!!!!!!!!!! pasal tu jerk....

Pastu AM aku menambah. Dia memang ade ego sket. Walau pun dia salah, dia tetap nak menang jugak. Memang suka carik gaduh ngan orang lain. Ade perasaan berlagak sket lah pasal dia ade title Ir kat depan nama. Engineer lah kata kan. Dia plak antara pioneer yg masa memula bukak kilang nih pd tahun 1996....

*Hmmmmm!!!!! patutlah berlagak semacam.

p/s : Yg pasti, kita skang keje kat swasta. Jadik buat cara keje kat swasta. Bukan mcm kat kerajaan...heheheheeeeee...

22 comments:

Kak Lady said...

Cikdinz...

Memang ade orang kalau dia rasa dia macam orang besau2...maka lagi besau le ego & berlagak dia tu...bila dah besau ego & lagak dia tu...kepala lagi lah besau...susah nak berurusan dengan orang camni...kita cakap camni...dia cakap camtu...langsung takmo kalah...walaupun dia salah...

Kaklong said...

salam,

eii..menakutkan berperangai camtu. na'udzubillah..apataknya, selagi hayat ada, selagi tu kena kutuk ngan orang sbb perangainya, mana hidup nak berkat..hmm.

yus said...

nasib cikdinz jenis selamba kan..

tersenyum baca komen kak lady...hihi

p/s: Cikdinz, saya bukan malas update tau...takde cerita menarik nak kongsilah..haha

cikdinz said...

kak lady - tulah pasal. dia punya berlagak tak hengat...

kak long - jgn tak percaya. umur dia baru 45 tahun dan ade title haji...

yus - sudah mari. jgn lah marah yus. saja jer kasi gempak sket.asyik tengok citer same jer...

PB said...

kalau pB .... entah ler, rasa dah menggeletor kepala lutut menahan marah tu....

nasib baik cindinz ni jenis sabor orgnyer...

susah kerja dengan orang yang mentaliti nya masih mcm kerja kerajaan...pB tahu sebab pB hadapinya hari hari....

Alex Lacey said...

mesti ada cara nak kenakan dorang ni balik hehehehe....

cikdinz said...

ntah mcm mana masa tuh leh buat selamba dan sabar jer...takde nak marah pon.
padahal kalu tak, sia-sia kena maki atas bawah.

Mama Sarah said...

cikdinz dah ada title Ir ke blom? Esok2 kalau dah ada janganlah buat kat orang pulak. kot-kotlah saya yang berurusan dgn office cikdinz. Kesian kat saya kena maki hamun pulak :(

MULAN said...

sabor je la kot ramai lagi camtu. ramai lagi tak yang camtu? ego lego.. tamadun la sikit..

Shami said...

bagus jugak cikdinz layan dia cam gitu...biar jatuh ego dia sikit....he..he..he

p/s: suka menyakat orang nak tunjuk ego...

jun said...

CikDinz,

selalunya tu kes 'mentality' - dah jenis 'terkebiasa'.. dah biasa cam tu , terbawak-bawak le tu ..

customer kilang jun pon ramai 'pesen' macam tu ..

tapi tak pa , tetap ada cara nak 'bergurau-senda' dengan orang cam tu ..

goboklama said...

masa ketawa tu,tengah baca blog ke? orang2 camtu lain kali diamkan je,bior dia cakap sendri,cam lady boss qisst,hi..hi..

cikdinz said...

mama sarah - ir tu takde lah. tapi kalu pur tu ade lah..heheheeee!!!!

mulan - kalau nak tau, itulah hobi bangsa kita bila dah ade kuasa...

shami - sabar tu sabar lah jugak. kira dia bernasib baik sbb tak kena fire ngan den...

jun - tu sbb cikdinz suka gelar orang mcm nih "mental disorder"...

gobok lama - kalu ikutkan hati, nak simpan dia lam gobok.

acik ila said...

double standard betul.. kenapa lak nak kena ada protokol nak melayan orang tu.. tapi mungkin gak orang tu membawak keuntungan kot.. so, tak leh le buat sesuka ati.. entah le.. dunia skang nie macam2 lah..

Mama Sarah said...

pur tu apa kebenda pulak eh?

Zakiah said...

Oh cam gitu pulak caranya yer. Bagi ajer la piala kat en shah tu kalau nak menang sangat. Hehhehe. Saya dulu ader jugak orang perangai macam gini. Tapi bukan orang atasan la.... Sebab dia agak senior (dari segi lama bekerja. Pangkat tak naik naik jugak) berlagak tak ingat la. Mmg selalu hangin dengan saya sebab saya suka bagi dier naik marah. Suka sakat orang macam gini. Hehhehe

yus said...

cikdinz...saya dah update....dah 2 n3 saya cikdinz terlepas ni..hihi

cikdinz said...

acik ila - bukan kan double standard, triple standard pon.
nnt nak citer.

mama sarah - pur tuh purchasing ler...heheheeeeee....

zakiah - bagus cik kiah. kita kasi marah sama ini orang. nnt die kena sakit jantung...

yus - marah nampak. lom masyuk yus nye lagi. sibok naa nih...

NBK466 said...

Oh...perangai OTAI...ko macam tak biasa dgn si BAHAR kat SCM dulu..perangai dia cam tuh jugak... semua org gtakut kat dia kecuali sorang jer yg buleh tundukkan si BAHAR .. bekas boss kesayangan aku - En Mail D'Great!

cikdinz said...

OTAi yg pandai menyusah kan oghang. itu lah die.

goboklama said...

cikdinz,dipersilakan masuk ke gobok ku,hi..hi..

cikdinz said...
This comment has been removed by the author.