Wednesday, January 10, 2007

Merapu jap

tak tau nak citer ape. hari ni 1/2 hari je dah habeh dek meeting.
nak makan tengahari pun takde sekera. kepala sebu sbb banyak naa input dari boss...
tapi alhamdullillah, baru dpt habehkan keje tu.

nak citer sket pasal tempat keje aku nuh. kilang ni terletak jauh ke pendalaman. di kelilingi bukit bukau dan hutan dara yg maseh lom tercemar.walaupun dlm daerah seremban, tapi perjalanan tu amek masa sket lam 20 min. perjalanan....
kilang aku ni tmpt orang anto waste spt chemical, lubricant, acid dan memacam lagi lah utk di dispose kan......
after we transport, receive and process all of the item, than kami akan uruskan lah majlis pengkebumian nya di landfill yg terbentang laus di tepi kilang....
kat sini ade landfill seluas mata memandang. adelah dlm 20 ekar keluasan nya... so, depan belakang kiri kanan penuh ngan waste....takde permandangan lain......
sabar jelah.

aku kat sini kuli je.tukang beli barang tuk kompeni dan orang lain pakai....
apa-apa jelah yg diorang nak.biskut, jamban, lori, keter, rumput, binatang dan sebagainye..bak kata pepatah orang kat sini, aku ni tukang perabih duit company......hampeh tul dorang nih....
dia tak tau aku dgn paksa rela nye kena buat keje nih.hehehehheeeee...... pastu aku dituduh membazir.takpelah, itu dah menjadi tangggungjawab aku lah katakan.........

dah nak masyuk 9 tahun aku jadik tukang beli. tak dpt plak nak tukau scope lain.
cecuba nak jadi hr ke, admin ke, driver ke, despatch ke...apa-apa jelah......tapi tak dpt lahhhhh!!!!!!tak tau apsal...........

tetapi kengkawan, experience nih aku takleh dpt dari memana. kat tepi jln ke, pasar ke, post opis ke.............
padahal masa belajat kat 'U' dulu pun takde ajar subjek "tukang beli barang"...jadi penjual barang, pasar barng, buat buku akaun, bukak bank tu adelah......

tapi, ape-ape pun baguih jugak.sesambil buat purchasing, aku kene belajar pasal mende lainjugak....maklumlah, tukang beli ni related pada department lain.so, kena tau lah barang ape yg nak di beli.

p/s : sampaikan kontrek bersih jamban pun aku buat..............heheheeeeeeee....
tu belom lagi beli mende bukan-bukan. heheheeeee.....................................

26 comments:

NBK466 said...

Takpolah Che Dinz...udah ko mmg pakar beli membeli...pancaung memancung....Ko kojo sampai jadi Manager Of Purchasing..pastu ko beli SCM yek..ha.ha.ha..

cikdinz said...

aminnnnnnnnnn.......
masin mulut kao sape tau.....

apsal ko sorang je yg masyuk blog aku...
orang lain takde punn.......

Pisces said...

ader nie.. lambat skit jer.. maklumla internet slow..

pastu kalau dah beli SCM (aku pun tak tau aper mendernyer tu, ikut cakap nbk jerk..) ambik la kitorang keje ngan ko plak.. pastu bleh bagi berjuta2 bonus tu..

NBK466 said...

Pieces...kalau Che Dinz beli SCM..sapa lagi jadi MD nyer..kawan baik dia nie ler...ha.ha.ha.. Tgk ler nanti samada den nak amik ekau kojo ngan den ker tidak..he.he.he.. berangan tak kesian.

p/s : Che Dinz..senang jerk ko nak ajak org datang blog ko..rajin2 tinggal komen kat blog orang. Dan jgn lupa balas komen org di blog ko serta buat lawatan balas kepada mereka2 yg dah lawat blog ko. JGN MALAS... habis org yo nak gi blog ko...he.he.he.

Shami said...

Salam maal hijrah, lawatan balas...he..he

Kojo jo aper kisah...dapek pahalo ...purchasing dept ker...ok ler tu...buleh belajar2 meniaga tu...tontu ramai kenal supplier2 kan...bagus bonar tu...banyak networking...pandai ambik peluang buleh bukak biz sendiri...dah ada contact...

Bonar cakap nbk tu, kalau nak berkawan, rajin2 lawat blog kengkawan...tapi kekadang ada jugak kita ja asyik tinggai komen kat blog depa, depa tak tinggai komen kat blog kita..ni yang buat den malas ..

cikdinz said...

salam maal hijrah.....

aku tgh cube nak masyuk orang lain nye blog...internet ade poblem..

acik ila said...

haaa.. sampai pun kat blog cikdinz nie.. kalau letak URL mesti sampai punye.. lambat sampai sini sbb URL takdo.. :))

OooOOOoOoo cikdinz nie kawan nbk ekk.. satu kampung ke kat somban tu :D.. ke tempat kojo dedekat nie.. :D..

Kak Lady said...

cikdinz ni keje sama company dgn NBK ke? hehehe....

Moga-moga cikdinz dpt beli SCM...& Impian NBK nak jadi MD akan termakbul... hehehe :P

Queen Of The House said...

Hallo Cikdinz .... oooo you ni kawan NBK ye? Welcome to blogging ... dan terima kasih sebab letak jejak at my blog.

Kerja apa pun, asal rezeki halal sudahlah. Seronok aper dapat belanja duit company hari-hari :-)

KAMATO said...

kira2 dah bagus kojo cikdinz ni, teruskan usaha..insyaalah dapat ganjaran nanti

cikdinz said...

heheheeeeeeeeeeee........
kawan lamo ngan NBK...dulu keje kat samsung...opis sesebelah....
kalu dulu nak isap rokok, laung nama je...leh dengar ikut dinding tu....hahahaaaaa..........

blackpurple said...

Apa-apapun tetap syukur sebab ada juga kerja.

He he..

ann said...

hi cikdinz, salam maal hijrah. murah rezeki, jomlah jalan-jalan schweiz nanti ok.

NBB said...

kalau nak kebumi apa-apa, kebumi sungguh2 ye. jangan sampai bau keluar, nanti karam singh walia marah..

Mama Sarah said...

tukang beli ni selalunya didominasi oleh kaum hawa. :)

Ayu said...

tukang beli pon udah bersyukur cikdinz.. jgn cikdinz yg kene beli dah ler hehehehe

Ajzie said...

Cikdinz purchasing ker..samalah dengan saya..masa kerja dolu2..Saya di Panasonic, Pasir Gudang..

kaklong said...

salam,

mahal pengalaman kerja tu..

Anonymous said...

salam...

tqlah nak mengkomen kat blog maklang. tak sangka nama dah dilink kan . TQ lagi.


Cik dinz ni procurement exec ke? tak order ke mee mamak untuk kamo jugak?he...he...

maklang

Adam said...

Thanks for linking. Adding you to my blogroll too.

cikdinz said...

heeeheee...bukan kata order mee gorang mamak jer...kueh teow, bihun, laksa, karipapa dan memamcam lagi lah.....

proc. exec. lam kilang jo...
nak masyuk 9 tahun dah....
nak tukau industri lain takleh...mcm servis ko, security ko, perkapalan ko, perhotelan ko, so kojo kilang jolah!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

cikdinz,

Welcome & selamat berblogging.

Terima kasih kerana meninggalkan tapak kaki kat blog saya.

Keep writing and sharing.

Anggerik M

AuntyN said...

cikdinz, salam dari AN. Title blog pun dah menggiurkan hehehe.

Tukang beli barang dalam syarikat adalah org yg paling berharga tau. Kalau dia tak beli camna org nak buat kerja tu. Sapa kata tak boleh tukar haluan? Lepas ni ushar2 lah pulak peluang kat bahagian sales, you can use the reverse psychology tau. All the best anyway.

cikdinz said...

thnak you anggerik m.
sesenang dtglah melawat blog sy.

akan di update kan sebaik mungkin...

Rohaya & Taufik said...

CikDinz, We're linking your blog with us..

cikdinz said...

thank you taufik & rohaya.....

auntyn : good advice from you....
manalah tau kan...tetiba teragak nak tukau haluan, idok......

ajzie:best tak pengalaman you jadik purchaser dulu..........