Thursday, January 25, 2007

SEBUAH KISAH

Al-kisah nak cerita.

Di satu pagi yg hening di sebuah desa yg teramatlah damai nye kehidupan. Duit Seringgit berjalan-jalan di sekitar kampong nak menghirup udara segar nan nyaman.


Tetiba Duit Seringgit telah bertemu dengan Duit Lima Puluh Ringgit dan lalu bertanya: "Oit,lama tak nampak ko, mana ko pergi?" sibuk sangat kaa?"

Duit Lima Puluh pon menjawab " Aku pergi merata-rata dan banyak tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, Konsert mingguan AF, M'sian Idol...... tempat2 cam tuh lah.

Eh, ko camner lak?" bertanya si Duit Lima Puluh kepada Duit Seringgit...........

Duit Seringit menjawab perlahan seraya menunduk,
"Hmm..biasa lah..... Balik-balik tempat yg sama.... surau, masjid, surau, masjid...... ".

Duit Lima Puluh hanya diam membisu........



p/s: Renungkanlah.......

28 comments:

acik ila said...

ini lah realiti kita skang..

NBK466 said...

Sama2lah kita renungkan yek Che Dinz....

p/s 1: Ko punya N3 sebelum nie pasai ada Part I jerk? Ada sambungan ker haper?

p/s 2: Dah meriah comment2 kat blog ekau nie...thanks to me...he.he.he..

cikdinz said...

ade part 2 lah..aku lom habeh download gambor...sibuk sgt nih..

thanks to me and to you.....

meriah terhasil dari inisiatif diri sendiri dan rakan-rakan seperjuagan....

p/s:kau jgn tenung lelama...sat gi juling mata baru tau...

Kak Lady said...

cikdinz...dunia sekarang...mereka takut nak melabur kat masjid...sebab ganjarannya tak nampak...

Mama Sarah said...

tak pernah dgr lagi citer duit singgit dgn lima puluh ringgit ni. tp kenyataannya mmg jelas.

Shami said...

Duit seringgit ka lima puluh ringgit ka, semuanya dunia semata..kalau asyik kejar dunia ja..pun tak jadi, kejar akhirat saja pun tak jadi...dua2 kena sama dikejar...
Yang dunia dikejar buat bekal untuk akhirat..moga kita semua berjaya dunia dan akhirat....juga

Ajzie said...

Cerita menarik nih.

maklang said...

duit seringgit tu pun banyak dalam poket maklang waktu ujung2 bulan ni...

jomlah kita sama2 sedekah untuk mangsa2 banjir ni...InsyaAllah 50 kpg duit seringgit pun akan banyak saham dia ni...

yus said...

hmm bagus cerita ni utk renungan kita bersama...

kaklong said...

salam,

org sanggup melabur banyak duit utk tujuan keduniaan terutama hiburan, tp sgt sedikit nilai ringgit utk amal jariah. mungkin sbb tak nampak ganjaran pahala tu lagikan..

tq share info ni.

KAMATO said...

menarik cerita mu...

k.d said...

Interesting metaphor.

Anonymous said...

Ideally we want to have both experience in life as duit seringgit dan duit lima puluh tu...
Strike a balance is not easy but not impossible either.

Anggerik M

cikdinz said...

jarang kita dapt baca cerita yg sebegini rupe....

at least ia membuat kita berfikir sejenak, apakah yg telah kita lakukan, laburkan dan jalankan sepanjang hidop kita....

p/s:nothing is impossible if we trying.............

Alex Lacey said...

hmmm...dalam mesej nya...sib baik duit singgit, bukan duit lima posen atau satu sen...:(

cikdinz said...

kak lady - dorang asyik fikirkan ganjaran pasal lupa ade syurga dan neraka.

mama sarah - kalau buleh, sampeikanlah pada yg lain...

shami - dunia dan akhirat sama penting....

ajzie - citer tuk dijadikan pedoman hidup.

mak lang - jangan sedekah jer. kita gi johor membantu mereka..heheheeeee....

yus - bagitau kat sumer orang, ok...

kak long - same-same........

kamato - menarik yeik...

kd - metaphor tu apo????????

anggerik merah - its reality in our life...

alexlacey - duit 1 sen buat bayor bil api/air.....hahahaaaa....

Pa'chik said...

salam cikdin,

mungkin cerita ini buleh dikaitkan dengan entri kamu ni.

Rohaya & Taufik said...

memamg baguih renungan CikDinz tu..

Alex Lacey said...

satu sen ada jugak org letak buat derma kat KFC atau McDonald....

goboklama said...

ada orang pernah bertanya Qisst..berapa minit kita solat setiap waktu? katakanlah 5 minit setiap kali x 5 waktu = 25 minit. Itu jek masa yg.diperuntukkan beribadah? Brapa banyak masa yg.kita perabih utk.buat hal2 duniawi? *renungan utk.diri sendiri, tiada berkaitan dgn.yg.hidup ataupun yg mati*

Queen Of The House said...

Agaknya duit lima puluh ringgit tu jealous tak dengan duit seringgit tu .....

Ajzie said...

cikdinz
Bila nak update citer baru nih..

cikdinz said...

pakcik - msg citer tuh samer ngan citer ku....

rohaya&taufik - kena ingat sampei bebila...

alexlacey - ntah ye kfc guna tuk derma....

goboklama - ye betulllll...

qoth - mestilah jeles

ajzie - saborlah zie.....

Anonymous said...

Duit singgit dapek banyak pahalo.
Look at the bright sight.

-montoya-

Bunga Rampai said...

Salam ukhuwah,

Membalas kunjung :)

Duit - janganlah kita menjadi hamba kepada duit.

Salam kenal.

cikdinz said...

yapppp...jgn kita jadik hamba pada duit.

salam perkenalan tuk bungo rampai.
p/s-kat lam keter ade bungo rampai.adek ipar kawin hari tuh...

MULAN said...

salam cikdinz, sekarang ni ramai mata duitan kan... money oriented..

cikdinz said...

kat mata tuh ade perkataan RM jer...ekekekeeeekkk....