Sunday, February 25, 2007

AKTIVITI FAMILY LAST WIKEN

Smlm tak tau nak buat apa kat umah. Dah lepas aktiviti sekeluarga bersarapan roti canai lam kul 11 pagi (bangun lambat lagi). Melepaks lah kat umah tengok citer katun sampei tengah hari...

Tetiba dapat info dari kakak ipar aku. Dia cakap ada pameran pendidikan kat Royal Aldephi Sbn. Dia dah pegi semalam daftarkan akauan tuk anak-anak dia. Aku buleh terus daftar akaun PTPTN tuk anak-anak kat situ jugak dan leh dapat hadiah banyak kata nye.. Aku memang dah lama plan nak bukak akaun PTPTN tuk anak aku tapi memanjang tertangguh jer. Jadi dah ada peluang keemasan nih, baik aku pegi buat.

On the way ke sana barulah nampak bunting ngan banner promote tentang pameran tersebut yg tersorok kat tepi-tepi pokok.. Ciss!!! patut lah aku tak nampak dan tak dapat info langsung. Selalu balik keje lalu jalan yg sama. Heran betul. Perati mende lain kot...heheheee...

Kami sampei kat Royal Aldephi dlm kul 12.30 tengahari. Parking basement pon leh tahan penuh nye. Nampak lah orang berbondong-bondong bawak hasil dari pameran. Sarat jer aku tengok dorang tuh... Rerupa nye semua universiti kat m'sia nih ada bukak booth. Dorang ada bagi memacam bahan.


Itu aku tengok kemudian lah pasal nak settle kan PTPTN nye hal dulu. Mak aiiii!!!!! ramai nye orang kat booth nih. Berebut-rebut nak amek borang. Sampei jer kat situ terus ada 1 kerusi kosong. Apa lagi, aku duduk terus mintak borang lah. Rejki aku dan anak-anak lah nampak nye.

Nak di jadik kan citer, aku isi dulu borang tuk kakak. Ok, sumer nye berjalan dgn lancar. Borang kakak dah siap aku isi. Masuk plak borang kedua tuk adek. Banyak salah plaks masa isi. Isi lagi sekali borang pon salah jugak. Aku dah tension dah sbb orang menyebok himpit-himpit aku. Panas dan semak dek orang yg ramai. Jadi aku panggil wife plak suruh isi borang adek. Dia pon salah isi gak. Masuk borang ke 4 barulah betul. Alhamdullillah, dapat gak settlekan hal borang dan dapat bukak akaun tuk budak 2 orang tuh. Masuk kan sorang RM100.00. Dapat hadiah sampingan seperti Mug, Tabung, Key-chain, Payung, Sticker kereta dan memacam lagi lah...

Selesai semua, kami sekeluarga jenjalan lah kat booth lain. Collect bahan-bahan ape yg patut tuk budak 2 orang tuh.. Nampak nye budak 2 orang tu happy jer pasal dapat memacam. Aku sebenar nye nak dedahkan mereka pada benda-benda mcm ni supaya dapat menimbulkan minat tuk belajar bersungguh-sungguh dan berusaha tuh masyuk universiti... Itu yg penting.

Dah selesai, kami pon pegi lah Jusco S2. Takde ape-ape yg menarik melainkan orang terlampau ramai. Parking penuh sampei kena tunggu orang keluar.. Dok lama lam keter tunggu parking kosong. Perut dah lapar ya amat. Budak 2 orang tuh pon dah komplen pasal tak memakan lagi.


Jam menunjukan pukul 2.30 petang. Carik port tuk memenuhi perut yg lapar nih. Wife nak makan steamboat. Dah lama dia peratik restoran tu bila datang sini. Jadik aku pon ikut jelah walau pon masa tu kena beratur panjang tunggu giliran. Dapat gak tempat. Order set yg dia offer tuk 4 orang. Sekejap jer dah dapat sumer bahan-bahan. Best gak main celop-celop lam mangkuk stim. Anak-anak sibuk nak pakai chop stik mcm bapak dia gak. Aku pon dah kekok pegang chop stik pasal dah 4 tahun tak guna. Hampir 1 jam semua bahan-bahan habis di makan.
Nyam !! nyam!!! nyam.... kenyang nye.

Dah kenyang jenjalan lah kat sekitar Jusco. Sesaja masuk kedai yg takde orang. Takdelah bersesak-sesak ngan orang lain.. Gi tengok bowling kat tingkat 2. Kedai bowling tutup plak. Aku plan nak beli bola baru sebenar nye. Takde plak budak tuh. Lian kali lah......


Dah buring tak tau nak buat apa, kami pon gi lah dok kat depan TGV nun. Tengok screen tuh satu-satu. Orang umah aku ajak tengok citer Norbit. Norbit pon Norbit lah. Tengok show kul 5.20 petang. Beli sesiap porp corn ngan air mineral. Masa masyuk tuh que panjang gak. Mesti ramai nih. Aku nye tiket row F tuh. 6 row dari depan. Nasib baik tak kena mendongak.. hehehee......

Citer tu ok lah. Sesambil ada lawak sarkes. Tapi tak leh lawan Chau Sing Chee (Shaolin Soccer & Kungfu Hustle). Dia punya lawak lagi splastik.... Boy dah terlelap masa citer baru sampei setengah. Dia memang suka dok lam aircond sbb dapat tidor nyenyak. Kakak nyenyaris nak terlelap. Dia layan jelah Eddie Murphy nye lawak. Citer nih aku bagi 3/5 jelah..

Habeh citer dalam kul 7.15 pm. Terus balik umah lah. Apa lagi mau bikin....

20 comments:

Kaklong said...

salam,

penuh tul aktiviti sekeluarga.

org dah start ramai kat hypermarket ni sbb dah nak start bukak sekolah balikkan bagi budak2 sekolah yg cuti seminggu sempena CNY. tu depa sibuk beli barang darpur kut..

kami weeken ni mmg tak kemana2 langsung.duduk rumah aje. cik abe sibuk nak antor assignment. hihih

RaFFLeSiA MeRaH said...

full nyer aktiviti yerk...aku gak yg menganga kat umah x tahu nak wat aper, nasib baik lerr umah tu bersepah...aktiviti mengemas laa, pehtu perut lak kena isi, aktiviti memasak la jwbnyer...terisi gak kan...hehehehehe...

Helena said...

bestnya.... anak sulung u brapa tahun?

my kids taknak gi mana2 shopping complex. Takut lion dance katanya... heheh

kakLuna said...

citer Norbit mmg tak leh lawan Chau Sin Chee..

takat lawan Norbita tu ok la

loveujordan said...

Happy lah your family dapat weekend outing sari suntuk.... well done bro !!

( p/s : Akaun PTPTN tu boleh daftar online tak ? )

Sunan_Jati said...

assalamualaikum... sj jer singgah.. heheheheh!

sya said...

Tu le jenjalan tu tenguk le bunting ke banner ada gak pekdahnya, ni mesti dok tenguk makwe-makwe yg dok lalu lalang kat situ tu

acik ila said...

mesti tak best citer norbit tu.. kalau idok takkan le dapat 3/5 bintang... ehh tak nengok puaka tebing biru ke? kawan den poie nengok citer nie.. dia cakap citer nie tak best.. ermmmm dengar tajuk cam pelik jerkkk.. tak kose den nak nengok..

cikdinz said...

kak long - suka buat aktiviti ngan anak-anak. walaupun sikit tp anak-anak gumbira..

rafflesia - last week melepas kemas umah. jadi umah ada sket tunggang-langgang..heheheee..

helena - anak 1st dah 4 tahun. anak 2nd 3 tahun...dedua mcm budak umur 7 tahun. takde pelat...

kak luna - chau sin chee forever...

loveujordan - takleh daftar on-line. dia ckp belom lagi..

sunan_jati - singgah lah. tak marah pon...

sya - fokus kat awek=awek yg cun kat tepi jalan...

acik ila - sori lah, tak layan citer melayu. raya tahun nih dah kuar kat tv dah...

wan said...

Dah lama tak tengok wayang. Soping moping seisi famili.

Baguslah, simpan kat sspn tu. Utk anak kan. :)

Kak Lady said...

Penuh aktiviti wikend ni ye...anak kak lady cakap norbit tu best...tapi tak terlintas plak nak pi tengok...tunggulah beli cd je...

Bunga Rampai said...

Salam,

Wow, sehari dengan keluarga! Bagusnya :)

Weekend...saya dengar lagu-lagu lama :)

ajzie said...

Activiti bersama family...seronok kan...

Qisst said...

3* je utk.Norbit? Tak jadi nak tengok..

ehmm,Mr.Hubby pun tak paham nape sy suka sangat tengok filem2 Stephen Chow brulang2kali..

PB said...

salam..

wah dlm tak tahu nak buat apa, last last sampai tengok wayang sakan...

tahniah sebab dah beringat untuk menabung wang untuk anak anak...

cayalah...

blackpurple said...

Sehari yang penuh dengan aktiviti. Dah lama tak ke Seremban. Biasa pekena cendol leman Dawi jer. He he he.

cikdinz said...

wan - simpan tuk masa depan.

kak lady - orang skang beli dvd lah.

bunga rampai - penat tak habeh lagi.

ajzie - hehehee...seronok banget.

qisst - mr hubby tuh takde perasaan ke hape.....

pb - untuk masa depan.

black purple - leman dawi dah pindah port baru.

achik said...

best la ada je aktiviti nak buat masa weekend...

yus said...

fuhh....penuh aktiviti. Bgn pagi lambat pun, still aktiviti tu penuh yer. Dah lama tak buat aktiviti keluarga mcm ni, seronok, sebenarnya rindu nak balik Malaysia ni, kat sini nak jln2 dari pagi sampai petang..sejuk!!!!

cikdinz said...

achik - this wiken ada bowling...hehehee...

yus sejuk lah best jenjalan. tak kuar peluh..